Paste fara nereguli pe piata alimentatiei publice

Echipa mixta de control constituita, inainte de Sarbatorile de Paste, la nivelul institutiilor Autoritatii de Sanatate Publica, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, a efectuat, in perioada 22 martie – 7 aprilie, 37 de actiuni de control, trecand prin ciur unitatile de alimentatie publica, pietele agroalimentare din Zalau, Simleu Silvaniei, Sarmasag, Crasna, Jibou si Cehu Silvaniei, 10 unitati de productie de paine, patiserii si laboratoare de cofetarii, depozite de alimente si punctele de sacrificare a mieilor, respectiv cele trei abatoare care in aceasta perioada au primit autorizatie pentru aceasta activitate.

Concluzia generala a sefilor celor trei institutii de control, respectiv Dana Pop (ASP), Mircea Martin (DSVSA) si Aurora Sabou (OJPC), a fost ca majoritatea agentilor economici au inteles, in cele din urma, importanta desfasurarii unei activitati legale si igienice, numarul mic de sanctiuni si avertismente date fiind concludent in aceasta situatie.

Inspectorii ASP au sanctionat, prin amenda, doar doua societati pentru lipsa controlului medical periodic si lipsa instruirii in domeniul notiunilor fundamentale de igiena. ASP a mai dat, de asemenea, 12 avertismente, pentru unele nereguli ca lipsa apei potabile in piata, efectuarea incompleta a controalelor medicale, depozitarea necorespunzatoare a marfii si lipsa instruirii in domeniul notiunilor fundamentale de igiena.

DSVSA nu a dat, in schimb, nici o sanctiune, ci doar un singur avertisment, Mircea Martin apreciind ca sacrificarea si comercializarea animalelor s-au facut in conditii mult mai bune decat cu alte ocazii, fara existenta unor reclamatii cu privire la sacrificari clandestine. De asemenea, nu a fost inregistrat nici un caz de toxinfectie alimentara.

OJPC a aplicat 19 avertismente, sanctionand doar cu avertisment operatorii economici care aveau expuse spre comercializare produse a caror eticheta nu era tradusa in limba romana, agentii care nu aveau afisat orarul de functionare sau certificatul de inregistrare, pentru lipsa regimului unic de control, depozitarea necorespunzatoare a unor produse etc.

Leave a Comment