Parlamentarii pot da peste cap strategia Companiei de Apa

Parlamentarii pot da peste cap strategia Companiei de Apa

Parlamentarii vor vota, in perioada urmatoare, un proiect de lege care prevede ca toti furnizorii de utilitati sa fie obligati sa incheie contracte individuale cu fiecare locatar. O astfel de reglementare ar asigura posibilitatea de a recupera mai usor datoriile proprietarilor rau-platnici. Dupa intrarea in vigoare a reglementarii, furnizorii de apa vor trebui sa ceara lista proprietarilor, sa bata la usa lor si sa incheie contract individual cu fiecare detinator de apartament, in cel mult 180 de zile. Noua lege prevede ca cei care nu-si pot achita pe loc datoriile avute in momentul in care vor fi montate contoarele individuale, vor plati datoria esalonat, dupa ce furnizorii de utilitati vor incheia cu asociatia de locatari un contract de cesiune de creante.

Salajenii au fost inchisi de actuala legislatie si nevoiti sa semneze cu Compania de Apa contractele de furnizarea serviciului de apa si canal la nivel de scari de bloc. E drept, s-a spus ca locatarii au alternativa de a se bransa individual, cu anumite conditii si costuri, dar acest lucru nu a fost pus in practica de catre zalauani.

Acest act, privind serviciile publice, este in dezbatere la Parlament de multa vreme, dar s-a amanat. Ordonanta 13/2008 prevede ca individualizarea se poate face, dar nu expliciteaza cum si cu ce costuri. Si pana acum a existat posibilitatea bransarii individuale, lucru pe care l-am comunicat si noi si la care nu ne-am opus.

Este intr-adevar mult mai rentabila si pentru noi si pentru cetatean aceasta alternativa. Dupa anul 2006 nu mi se pare normal ca s-au construit blocuri fara individualizare. Pare mai avantajos, dar raman nesolutionate inca problemele legate de proprietate si de responsabilitatea montarii contoarelor in exteriorul apartamentelor. Deocamdata, totul e la nivel de discutii, dar daca va fi aprobat, se va impune indeplinirea cumulativ, a mai multor conditii pentru proprietar, a raspuns Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Salaj a Companiei de Apa Somes Cluj.

Alte articole

Leave a Comment