Părinţii care se întorc mai devreme la serviciu, stimulați financiar

Veşti bune pentru părinţii care se întorc mai devreme la serviciu înainte de finalizarea concediului pentru îngrijirea copilului. Aceştia ar putea primi jumătate din indemnizaţia corespunzătoare perioadei rămase, în locul stimulentului lunar de inserţie, care în prezent reprezintă 85 la sută din salariul minim brut pe economie.

Un proiect de lege înaintat în Parlament propune o astfel de modificare a legislației în vigoare, arătând că stimulentul de inserție nu este suficient pentru a-și atinge scopul pentru care a fost introdus. În motivarea proiectului de lege, acest stimulent de inserție este considerat insuficient atât pentru a convinge părinții să se întoarcă mai devreme la muncă, cât și pentru a asigura creșterea copiilor. Prin urmare, proiectul de lege propune ca “persoanele beneficiare ale indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, ce își reiau activitatea înainte de expirarea termenului legal al concediului pentru creșterea copilului, au dreptul la plata a 50 la sută din indemnizația cuvenită pentru toată perioada rămasă în care ar fi încasat această indemnizație, fără stimulentul de inserție”. Tot în proiect se precizează faptul că, acest cuantum de 50 la sută din indemnizația cuvenită ar fi un ajutor acordat de stat pentru o minimă îngrijire oferită copiilor și ar stimula reintegrarea mai rapidă în câmpul muncii a persoanelor beneficiare ale concediului de creștere, întrucât stimulentul de inserție, în valoare de 500 de lei, este insuficient. Potrivit legislației actuale, persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, revin într-o formă de activitate economică și obțin venituri supuse au dreptul la un stimulent de inserție lunar.
În evidenţa Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia se achită toate tipurile de prestaţii sociale, se află în plată 1.784 de persoane care beneficiază de indemnizaţia de creştere a copilului şi 338 de persoane care beneficiază de stimulentul de inserţie. Acestea, din urmă, pentru că s-au întors mai devreme la serviciu primesc până la finalizarea perioadei de concediu pentru îngrijirea copilului 500 de lei lunar.

Alte articole

Leave a Comment