PAPA FRANCISC: „Nu mi-a trecut niciodată prin minte să îmi dau demisia”

Intenţionează Papa Francisc să demisioneze? ”Nici măcar nu mi-a trecut prin minte, nu ştiu de unde au ajuns la concluzia că eram pe punctul de a-mi prezenta demisia”, a subliniat Suveranul Pontif în interviul acordat pentru postul de radio spaniol „Cope”, despre zvonurile care circulaseră în ultimele zile despre o posibilă demisie, potrivit Hotnews.

Interviul a fost acordat unui post de radio spaniol, ţară unde radioul este unul dintre cele mai urmărite mass-media, iar „Cope” este al doilea post de radiodifuzori naţionali. În plus, Papa Francisc a vorbit în spaniolă, cu un risc mai mic de neînţelegeri. Pe scurt, cuvintele sale sunt clare: nici măcar nu m-am gândit să renunţ la conducerea poporului lui Hristos, când eram la Spitalul „Gemelli” pentru o operaţie de colon, chiar dacă nu a fost vorba despre o intervenţie nesemnificativă.

Abia după operaţie a descoperit că dezbaterea cu privire la sfârşitul pontificatului începuse în presa argentiniană şi italiană, „când nici măcar nu mi-a trecut prin cap” să renunţ. Şi, apoi, Papa Bergoglio a adăugat: „Habar nu aveam, pentru că aici citesc doar un ziar dimineaţa, cotidianul din Roma. Îl citesc pentru că îmi place felul în care are un titlu, îl citesc rapid şi gata, nu mă las implicat în joc. Nu mă uit la televizor. Şi primesc, da, mai mult sau mai puţin rezumatul ştirilor zilei, dar am descoperit mult mai târziu, câteva zile mai târziu, că era ceva despre demisia mea. Ori de câte ori un Papă este bolnav, există întotdeauna o briză sau un uragan de Conclav”.

Papa Francisc a lăudat „înţelepciunea” Angelei Merkel cu privire la Afganistan, dar când a citat cuvintele ei, ar fi relalat, în schimb, o frază a preşedintelui rus Vladimir Putin, informează, printre altele, agenţia de presă germană „Dpa”.

În interviul acordat postului de radio spaniol „Cope”, primul de când a fost operat în această vară, Papa Francisc a vorbit despre cancelarul german drept „una dintre cele mai mari personalităţi din politica internaţională”. Şi, apoi, a citat aceste cuvinte: „Este necesar să oprim politica iresponsabilă de a impune propriile valori cuiva şi să încercăm să construim democraţia în alte ţări pe baza modelelor externe, fără a lua în considerare problemele istorice, etnice şi religioase, ignorând tradiţiile altora”. În realitate, Putin a spus aceste cuvinte în conferinţa de presă comună cu Merkel.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment