Pâinea noastră cea de toate zilele, plină cu aditivi

Cu toate că ingredientele pentru reţeta tradiţională de preparare a pâinii sunt: apa, făina, drojdia şi sarea, în realitate pâinea conţine şi zeci de E-uri. La această concluzie au ajuns şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) care au constatat că producătorii de panificaţie apelează la introducerea aditivilor alimentari în reţeta pâinii pentru a-i da acesteia un aspect, dar şi un gust diferit faţă de cea obţinută în casă.

 

Din acest motiv, nutriţioniştii recomandă conumatorilor să mănânce pâine cu moderaţie, deoarece, din cauza aditivilor alimentari, există riscul apariţiei problemelor cu rinichii sau chiar a cancerului. Potrivit unui studiu privind calitatea pâinii feliate realizat, recent, de APC România, în procesul de fabricare a pâinii se folosesc tot felul de aditivi, coloranți care fac mult rău organismului uman. Studiul privind calitatea pâinii feliate face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră” şi a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conferenţiarul univiversitar dr. Costel Stanciu. Potrivit rezultatelor, poastate pe siteul www.apc-românia.ro, în afara tipurilor de făinuri din cereale, în compoziția sortimentelor de pâine feliată analizată, s-au identificat și alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal, ulei de rapiță, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono și digliceride ale acizilor grași, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași. Astfel, 96 dintre produsele analizate, nu se respectă rețeta tradițională a pâinii:  făină, apă, drojdie şi sare.

Pâine cu margarină şi aditivi alimentari

Conform sursei citate, analiza a scos la iveală faptul că, în 12 la sută dintre produsele analizate s-a folosit margarina. Aceasta conține grăsimi trans „cele mai rele”,  care generează colesterol și predispun la boli de inimă. De asemenea, s-a stabilit că unele sortimente de pâine conţin: E170 – carbonat de calciu, un colorant de suprafață care în concentrații mari provoacă flatulență, constipație și hemoroizi. şi poate favoriza în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară și pietre la rinichi; E200 – acid sorbic, un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten care poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii; E262 – diacetat de sodium, un conservant care îndeplinește si funcția de reglare a acidității; E282 – propionat de calciu, care poate provoca migrene și reacții alergice; E300 – acid ascorbic, un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formarea calculilor la rinichi; E334 – acid tartaric, un agent de reglare a nivelului de aciditate; E344 – citrat de lecitină  folosit ca și conservant; E341 – fosfat monocalcic utilizat ca agent de solidificare care  poate produce tulburări ale tranzitului intestinal; E412 – gumă de guar, agent de îngroșare care poate provoca alergii; E415 – gumă de xantan produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria menţionată mai sus, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină, care este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare; E422 – glicerină care folosește ca umectant cu rol în păstrarea hidratării pâinii pentru a menține în mod artificial prospețimea acesteia; E464 – hidroxipropilmetilceluloză, care are multiple utilizări, în principal ca agent de îngroşare, dar şi ca umplutură, fibre dietetice, agent antiaglomerant şi emulgator fiind similară cu celuloza, dar cu o solubilitate mai bună în apă; E471 – mono și digliceride ale acizilor grași; E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași; E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași; E481 – stearoil 2 lactilat de sodium, un emulgator și agent de tratare a făinei şi E920 – cisteină este agent de tratare a făinei,  care nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie sa evite această substanță pentru că poate interfera cu insulina.  Potrivit apc-romania. ro sortimentele de pâine feliate care au fost supuse analizei sunt fabricate şi distribuite de: SC Vel Pitar din Râmnicu Vâlcea, SC Boromir Prod din Buzău, SC Patisgal SRL din Galați, SC Dobrogea Grup SA din Constanța, SC Karamolegos Bakery România SA din Ilfov, SC Onix Panificație SRL din București, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din București, SC Good Milles România Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele – Argeș, SC Velrom SRL din Târgoviște, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland și Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.

De precizat este faptul că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine. Un român consumă în medie circa 97 de kilograme de pâine pe an.

Alte articole

3 Thoughts to “Pâinea noastră cea de toate zilele, plină cu aditivi”

  1. consumator

    dar dsv ce face in timp ce inspecteaza brutariile,ce face inspectoarea sefa Sipos.Acum fug ca sobolanii cind se scufunda corabia numai ca fug cu piatra legata de gât .

  2. Anonim

    Rușine,mare rușine să ștergeți comentariile cititorilor.Comuniști împuțiți.

    1. Police

      Cu asemenea limbaj tu ai pretentia sa iti mai vezi comentariile pe aici? Esti amuzant.

Leave a Comment