HC Zalău joacă fără spectatori până la finalul sezonului

Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Handbal a decis să sancţioneze clubul HC Zalău cu suma de 2.000 de lei şi disputarea următoarele trei etape de pe teren propriu fără spectatori. Clubul manageriat de Gheorghe Tadici mai are programate doar trei jocuri pe teren propriu până la finalul sezonului, astfel că iubitorii handbalului din Sălaj nu-şi vor mai putea urmări favoritele „pe viu” în actuala ediţie de campionat.

Sala Sporturilor a fost arhiplină săptămâna trecută, la partida dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, însă, pentru iubitorii „sportului pe semicerc”, jocul cu vicecampioana României a fost ultimul la care au putut asista până la finalul sezonului.
Întrunită luni, Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Handbal a decis să sancţioneze clubul HC Zalău cu suma de 2.000 de lei, iar următoarele trei etape de pe teren propriu să le joace fără spectatori.
În comunicatul postat pe site-ul de specialitate se arată că observatorul jocului, Bogdan Anton, arbitrii Harabagiu şi Stănescu, firma de pază care a asigurat ordinea în timpul meciului, dar nici Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sălaj, nu au constatat nicio scandare rasistă în timpul meciului. Cu toate acestea, membrii Comisiei de Disciplină au judecat cazul doar în baza înregistrărilor video şi audio, constatând că, „în sunetul de fundal se aud scandări de tip onomatopeice, ce imită sunetele scoase de maimuţă şi scandări rasiste”.
„Având în vedere materialul probator administrat în cauză, respectiv punctul de vedere al clubului HC Zalău exprimat de profesorul Gheorghe Tadici, raportul suplimentar al arbitrilor (Harabagiu Robert şi Stănescu Silviu), raportul observatorului Bogdan Anton, punctul de vedere al firmei de pază prezente la joc, punctul de vedere al scorer-cronometror (Pavel Dan şi Munteanu Gabriela), informarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, planul de acţiune şi procesul verbal încheiat pentru meciul HC Zalău – HCM Baia Mare, comisia reţine: din raportul observatorului jocului, nu au fost manifestari de natură rasistă auzite de acesta, ci doar zgomote de susţinere normale ale jocului; din raportul arbitrilor, comisia reţine faptul că au fost incidente în ceea ce priveşte filmarea momentelor de time-out a echipei din Zalău dar fără scandări de natură rasistă la adresa jucătoarei Pineau; din punctul de vedere al echipei din Zalău, comisia reţine că niciun oficial din Zalău nu a fost anunţat nici în timpul meciului, nici imediat după joc nu au fost inştiinţaţi de vreo manifestare de natură rasială de către clubul HCM Baia Mare la adresa jucătoarelor acestora, nici firma de pază prezentă la joc şi nici jandarmeria nu au constatat vreo manifestare rasistă.
Comisia constată că din înregistrarea video pusă la dispoziţie, în sunetul de fundal se aud scandări de tip onomatopeice, ce imită sunetele scoase de maimuţă şi scandări rasiste.
În urma dezbaterilor, comisia concluzionează că, privitor la modalitatea de producere a incidentului, fiind o manifestare spontană a unui grup restrâns din galeria echipei din Zalău, greu de preîntâmpinat de către organele de ordine prezente la joc, comisia decide sancţionarea clubului organizator cu penalitate de 2.000 lei, cu termen de achitare 25.02.2016 şi organizarea unui număr de 3 jocuri oficiale pe teren propriu fără spectatori, începând cu data de 16.02.2016, conf. Art. 25.1 litera b şi c”, se arată în comunicatul Comisiei de Disciplină.
Reamintim că la finalul jocului dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, din cadrul etapei a XIX-a a Ligii Naţionale, jucătoarele Melinda Geiger şi Allison Pineau au acuzat publicul zălăuan de rasism, iar handbalista din România a postat chiar un mesaj dur la adresa întregului public zălăuan, despre care a spus că „se comportă mai rău decât animalele”.
Mesajul postat de Melinda Geiger a fost analizat în cadrul şedinţei Comisiei de Disciplină de marţi, la o zi după şedinţa extraordinară în care a fost analizaz „cadul de rarism”, dar jucătoarea a scăpat, cel puţin deocamdată, fără nicio sancţiune.
„Referitor la sesizarea clubului HC Zalău, privind declaraţiile în mass-media ale sportivei Geiger Melinda (HCM Baia Mare), comisia îi solicită acesteia un punct de vedere privitor la cele declarate de aceasta pe reţeaua de socializare, după jocul HC Zalău – HCM Baia Mare, cât şi cele declarate în presă”, apare la punctul şase al şedinţei de marţi.
Până la finalul sezonului, HC Zalău va mai susţine trei jocuri pe teren propriu, în faţa formaţiilor HC Alba Sebeş, HC Dunărea Brăila şi ASC Corona Braşov, însă, având în vedere că echipa nu va putea beneficia de aportul publicului la următoarele trei jocuri de pe teren propriu, sălăjenii îşi pot lua „adio” de la meciurile de handbal până în sezonul viitor.
Gheorghe Tadici a făcut recurs la Comisia de Apel, iar cazul va fi rejudecat, cel mai probabil, săptămâna viitoare. „Dacă va fi cazul, vom merge până în instanţă”, afirma tehnicianul zălăuan la scurt timp după aflarea deciziei luate de Comisia de Disciplină.

3 Thoughts to “HC Zalău joacă fără spectatori până la finalul sezonului”

  1. ass

    sa le moara mama-n piula la cei care au injurat si scandat mesaje rasiste !!!

    1. Anonim

      Nu-i vezi ce minunati sunt in poza! Gicu Ultras si ai lui vinovati, clar! Galerie de rahat pe HC Zalau ai ingropat !

  2. Vio

    Inscenare .mizera de care frh nu este straina,atata timp cat nu a tinut cont de rapoartele a 7 oficiali trimisi chiar de frh la joc. Dedu s-a antepronuntat din scaunul cu rotile (merita din plin sa ramana acolo toata viata,la cat rau face acestui sport ,pt buzunarul lui)in presa de Zalau. HCZ trebuie sa mearga in justitie ,sa o cheme pe ceea care a facut „animale”publicul din sala si Zalau,(adica :frati,parinti,soti,copii ..etc)care erau in sala,inclusiv din Baia Mare. FRH pune batista pe tambal in cazul ei . Rusine cat China FRH!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Comment