Oferta de munca pentru salajenii fara bacalaureat

Oferta de munca pentru salajenii fara bacalaureat

Promovabilitatea slaba inregistrata in prima sesiune a examenului de bacalaureat de catre o mare parte dintre absolventii de liceu din judetul Salaj ii indeamna pe multi dintre cei respinsi sa-si caute un loc de munca. Acestia mai au, insa, o speranta pana vor reusi sa treaca testele. Ei se pot angaja ca agenti imobiliari, ospatari si vanzatori sezonieri sau pot urma cursuri de calificare pentru a deveni sudori, mecanici auto, frizeri, macaragii sau bucatari. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj pune la dispozitie un numar de 74 de posturi, dintre care doar pentru trei sunt solicitate studii superioare.

Cele mai ofertate locuri de munca sunt cele care nu necesita neaparat o atestare profesionala, cum sunt cele de vanzatori sezonieri, cu conditia ca postul sa nu presupuna alimentatie publica, pentru care este nevoie de calificare profesionala. Alte optiuni sunt posturile de agenti imobiliari, agenti de vanzari sau spalatori auto. O a doua varianta de angajare pentru care diploma de bacalaureat nu conteaza, dar care presupune cursuri in domeniu, organizate de firme specializate autorizate si supervizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, este cea care presupune meserii bine platite precum cele de macaragiu, sudor, mecanic auto, alpinist utilitar sau bucatar. O cerere mare este pentru calificarea in meserii care permit desfasurarea profesiei ca persoana fizica autorizata: frizer, coafez si manichiurist. Soferia este alt domeniu spre care se pot indrepta tinerii, avand in vedere ca dupa perioada de scolarizare pentru categoriile B, C, E si obtinerea atestatului, ei pot conduce deja camioane. Salariul de incadrare in acest caz difera de la o companie la alta, in functie si de capacitatea de transport si cantitatea manevrata.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii AJOFM Salaj, in industria confectiilor sunt vacante zece posturi pentru muncitori necalificati, unul pentru confectioner asamblor articole din textile si cinci pentru confectioner imbracaminte. In ramura industriei alimentare, sunt noua locuri pentru ospatari, 20 pentru muncitori necalificati, cate un loc pentru agent control acces, bucatar, sofer si operator fabricarea conserve din legume si fructe, doua locuri pentru laborant chimist. Pentru cei cu diploma de studii superioare sunt vacante un post de contabil si unul de inginer industria alimentara. Doar doua posturi sunt disponibile in domeniul constructiilor, de zidar rosar tencuitor, pentru care angajatorul solicita studii de specialitate si trei ani vechime. In comert sunt patru posturi: unul de lucrator comercial, unul de vanzator si doua de agent vanzari. Alte 11 locuri de munca sunt vacante in domeniul serviciilor. Dintre acestea, trei sunt de sofer autocamion sau masina de mare tonaj, doua posturi de mecanic si electrician auto si cinci pentru muncitori necalificati. Un singur loc de munca unde se cer studii superioare este disponibil pentru postul de inginer mecanic.

Prin urmare, pentru cei care isi cauta de lucru, Agentia Fortelor de Munca poate fi o optiune. Mai mult, daca in termen de doua luni nu isi gasesc de lucru, tinerii absolventi vor primi o indemnizatie de somaj in valoare de 250 de lei, timp de sase luni. Doritorii trebuie sa se inregistreze la Agentia din raza careia isi au domiciliul, in maximum 60 de zile de la data absolvirii liceului. Indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile de la data absolvirii, perioada in care tinerii beneficiaza de consiliere profesionala gratuita si cursuri de specializare in anumite domenii. In situatia in care absolventul isi gaseste de lucru in cursul celor 60 de zile si semneaza un contract de munca pe o perioada mai mare de un an, cu program normal de lucru, el beneficiaza de o prima de 500 de lei, iar daca locul de munca este la peste 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, prima este dubla.

Alte articole

Leave a Comment