Obţinerea cazierului judiciar din străinătate, mai facilă şi mai rapidă

Cetățenii români aflați în străinătate vor putea obține, într-o perioadă de timp mai scurtă și parcurgând o procedură mai simplă, documente cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, după ce Guvernul a modificat legislația în acest sens, printr-o Ordonanță adoptată la începutul acestei săptămâni. Astfel, cetăţenii români aflaţi în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC). SIMISC face parte din amplul proces de informatizare și modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea „E-cons”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular.

În ceea ce privește simplificarea procedurilor privind cazierul judiciar, la propunerea MAE și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Guvernul a adoptat astăzi modificarea și completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar. Potrivit noilor reglementări, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor avea competența să elibereze adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificărilor efectuate în evidențele autorităților române competente. Aceste adeverințe se vor elibera în maximum 10 zile de la data solicitării, vor fi valabile 6 luni de la data eliberării (perioadă identică cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate în țară) și se vor utiliza exclusiv în străinătate. Reglementările adoptate astăzi reprezintă primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate.

Operaționalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri, şi anume adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverință cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberată de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate). Cea de-a doua procedură va fi  încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții. La nivelul MAE, procedura informatizată de obținere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaționalizarea SIMISC.

 

Alte articole

Leave a Comment