Obligaţi să ne asigurăm locuinţele de la 1 septembrie

Românii vor fi obligaţi, de la 1 septembrie, să-şi asigure locuinţa împotriva inundaţiilor, cutremurelor şi alunecărilor de teren prin poliţe obligatorii. Asigurările facultative vor acoperi doar riscuri suplimentare, pe bani mai mulţi. Cei care au deja o poliţă facultativă o pot păstra nemodificată până la expirare.

Regulile pentru asigurarea locuinţelor se schimbă din nou. Dacă până acum proprietarii care aveau asigurări facultative nu erau nevoiţi să încheie şi una obligatorie, din septembrie principalele riscuri de catastrofă naturală – inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren – sunt asigurate în primul rând prin poliţele obligatorii. Acestea prevăd plata unei prime de 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei. Şi permit recuperarea a maximum 20.000 de euro, în cazul producerii unei catastrofe naturale.
Românii care vor să îşi asigure locuinţa şi pentru alte riscuri, cum ar fi incendiile sau furtul, pot încheia poliţe facultative, contra unei sume suplimentare. Pentru proprietarii care au deja o poliţă facultativă care să permită încasarea unei despăgubiri în caz de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, condiţiile nu se schimbă până la expirarea poliţei. După expirare, însă, şi ei trebuie să-şi asigure locuinţa, în primul rând, pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea 260/2008, adică printr-o poliţă obligatorie.
Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. Iar în cazul producerii de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren nu primesc ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor.

6 Thoughts to “Obligaţi să ne asigurăm locuinţele de la 1 septembrie”

  1. Anonim

    Daca am casa pe deal care nu este in pericol de cutremur, nici de alunecari…..nu sant nici in pericol de inundatii ,de ce sa fac asigurare?????????????Este treaba mea daca patesc totusi ceva, nu voi fi despagubit…si atunci? nu inteleg cum pot fi obligat sa inchei polita de asigurare, ?????

  2. Neutron

    …asta-i statu pulii ca umbla sa te fure pe fata, asa ca dragi salajeni, cand vin trepadusii sa va determine ca sa va asigurati, sa faceti bine sa le aratati curu !!!…

  3. Anonim

    te obliga legea!
    ca legea e proasta asemeni celor din parlament, asta e alta mancare de peste
    nu stiu daca parmanetarii nostri sunt toti prosti, dar de un lucru sunt sigur, alca care nu e prost, este CORUPT, iar cei cu firme de asigurari stiu cum sa-i gaseasca

  4. Anonim

    Mentalitate de Roman : Raspuns pentru Anonim. Dupa teoria ta ,o casa care este e pe deal nu are nevoie de asigurare? trista gandire,
    unde ai vazut tu casa sa fie ferita de cutremure, sau casa ta de pe deal este ferita de alunecari de teren?
    Orice casa are nevoie de asigura asa cum toate casele din alte tari civilizate trebuie sa fie asigurate,
    Asigurarea nu e buna pana nu ai nevoie de ea, ::)))
    romani in caz de calamnitati naturale se asteapta sa fie ajutati de stat.
    inca odata tristita gandire

    1. Neutron

      bai me(n)talistule laba trista de la 11:29,io cred ca tu esti oarice vinitura de prin regat de nu stii ca in Salaj de cand se stie nu a fost nici pomeneala de cutremure devastatoare,da mai tare cred ca esti oarice pirlit de la asigurari de te preocupa ase tare soartea salajenilor?!…

  5. Anonim

    Mizeria asta de lege 260/2008 trebuie retrasa, pana atunci din pacate este in vigoare si produce efecte.Cei care au votat-o, cat si cei care o aplica, in special in partea de sanctiuni, trebuie sa raspunda, si la randul lor trebuiesc sanctionati.

Leave a Comment