O „căruţă” cu bani pentru „împrospătarea” clădirii Transilvania

Autorităţile locale din Zalău continuă, în acest an, reabilitarea şi restaurarea Clădirii Transilvania, situată în centrul oraşului, suma care va fi investită în acest sens depăşind 10,19 milioane de lei. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat că lucrările la corpul C al imobilului sunt realizate în proporţie de aproape 20 la sută, fiind executate demolări necesare la partea de arhitectură, consolidări şi intervenţii la instalaţiile electrice. De asemenea, la acest corp de clădire s-a demontat vechea reţea de încălzire pentru a fi înlocuită cu un sistem complet nou, bazat pe o centrală pe gaz.
Potrivit planului stabilit de administraţia municipală, corpul C al clădiri va fi reabilitat total. Vor fi refăcute, astfel, sala de teatru orăşenesc, inclusiv picturile murale, iar încăperea va deveni una multifuncţională, urmând să fie folosită pentru spectacole, conferinţe etc. De asemenea, clădirea va avea sisteme de climatizare şi alarmare în caz de incendiu. De reţinut că pentru facilitarea accesului în clădirea al persoanelor cu dizabilităţi, va fi amenajată o rampă prevăzută cu balustradă, tot în cadrul proiectului respectiv urmând să fie construită o toaletă publică, în spatele clădirii, şi să fie reamenajat parcul cu statuia baronului Wesselenyi. În ceea ce priveşte punerea în valoare a clădirii monument de patrimoniu, acest aspect va fi realizat prin punerea în funcţiune a unui sistem de iluminat arhitectonic.
La corpul B al Clădirii Transilvania restaurarea este mai avansată. Potrivit Manuelei Ghiuruţan, au fost executate până în prezent peste 32 la sută din lucrările prevăzute, insistându-se mai ales la partea de arhitectură şi la restaurarea componentelor artistice. În ceea ce priveşte organizarea întregului şantier de lucrări, acest aspect este realizat peste 45 la sută.

Finalizarea – în 2013

Reabilitarea şi restaurarea Clădirii Transilvania se face cu fonduri obţinute din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din bugetul național prin Programul Operaţional Regional, aportul administraţiei municipale la acest proiect fiind de circa 500.000 de lei din valoarea totală a investiţiei (peste 10,19 milioane de lei).
În urma licitaţiei publice organizată în vederea desemnării constructorului au fost depuse şase oferte, din acestea fiind ales constructorul ACI Cluj Napoca pentru a se ocupa de lucrări. Amplasamentul a fost predat firmei constructoare în luna martie a acestui an.
Fiind vorba de o clădire inclusă în lista monumentelor de patrimoniu naţional, toate intervenţiile făcute trebuie să fie în concordanţă cu liniile arhitecturale originale şi să aibă aprobarea Ministerului Culturii. Lucrările demarate în acest an se vor încheia în octombrie 2013, ele venind în continuarea unor investiţii de reabilitare desfăşurate la corpurile A şi B ale clădirii în perioada 2006 – 2008 şi finanţate din bugetul local.

Clădirea – „loc de petrecere”

Clădirea „Transilvania” purta numele original „Vigadó”, însemnând „loc de petrecere” şi se află în plin centrul Zalăului, datând din secolul XIX. Imobilul are trei aripi simetrice, cea centrală fiind perpendiculară la cele laterale. Aproape sub întreaga suprafaţă a edificiului se întinde şi un subsol, care parţial a fost reabilitat, alte încăperi ale lui fiind din păcate încă inundate de apă.
Aripa principală a clădirii este cea centrală, având trei nivele (în interior are de fapt două nivele), celelalte aripi sunt de două nivele, parter şi etaj. Coama acoperişului aripii principale este perpendiculară faţă de cele două laterale şi de axa străzii.

Scoici, măşti înaripate şi putti

Faţada principală, simetrică, a clădirii se împarte în cinci zone, cea mai reprezentativă fiind a aripii principale, unde la parter se găsesc două vitrine mari, în axa cărora se află două ferestre semicirculare la etaj. Decoraţiunile sunt bogate, brâul şi cornişa din tencuială sunt profilate, golurile au chenare elegante, ornate deseori cu motive florale şi zoomorfe (scoici) sau cu măşti înaripate (geniile artelor) şi figuri de putti purtând pe cap coşuri cu fructe, simbolurile abundenţei.
Avea vechea stemă a Zalăului
Vederile de epocă arată că, iniţial, aici a fost amplasată stema veche a oraşului Zalău cu figura arhanghelului Mihail. Un detaliu arhitectural frumos este balconul din axa centrală a aripii estice, susţinut de console masive (confecţionate de fapt din tencuială pe suport metalic), având un elegant parapet din fier. În ceea ce priveşte faţada laterală a clădirii care dă spre strada Gheorghe Doja, aceasta are o concepţie arhitecturală mai apropiată de clasicism. Aici, golurile de la parter au fost transformate în vitrine dreptunghiulare sau accese de spaţii comerciale, la fel ca fosta intrare carosabilă, împreună cu spaţiul gangului din această faţadă.

One Thought to “O „căruţă” cu bani pentru „împrospătarea” clădirii Transilvania”

Leave a Comment