Numărul şomerilor sălăjeni scade pentru prima dată în ultimele opt luni

Judeţul Sălaj a înregistrat, la finalul lunii februarie, cea mai mare rată a şomajului din Regiunea de Nord-Vest, potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj. Astfel, în timp ce în Cluj, Bihor şi Maramureş, rata şomajului depăşeşte uşor 4 procente, iar în Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud este de 5,10, respectiv 5,60 la sută, în Sălaj acest indicator a atins 6,46 la sută.

Rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj este în scădere cu 0,23 la sută faţă de situaţia din ianuarie şi cu 0,09 la sută peste cea din perioada corespunzătoare din 2012. Cu această valoare, judeţul nostru se plasează pe poziţia 21 în clasamentul naţional, condus de Vaslui, cu 11,02 la sută. În ceea ce priveşte numărul şomerilor sălăjeni, este pentru prima dată în ultimele opt luni când se diminuează. După cum ne-au declarat oficialii AJOFM Sălaj, judeţul înregistra, la finele lunii trecute, 6.780 de persoane fără serviciu, numărul lor reducându-se cu 249 de persoane faţă de ianuarie 2013. Mai mult de 3.900 dintre şomeri figurau ca beneficiari ai indemnizaţiei.

Trei sferturi dintre sălăjenii fără un loc de muncă au nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional şi mai puţin de 6 la sută au studii universitare. Grupa de vârstă din rândul căreia provin cei mai mulţi şomeri este cea cuprinsă între 40 şi 50 de ani (28,23 la sută), urmată de a celor cu vârste între 30 şi 40 de ani (25,25 la sută) şi a celor de peste 50 de ani (21,38 la sută). Tinerii sub 25 de ani reprezintă aproape 16 la sută din totalul şomerilor din judeţ, iar cei între 25 şi 30 de ani, puţin peste nouă procente.

În funcţie de mediul de provenienţă, trei şomeri din patru au domiciliul în mediul rural.

Alte articole

Leave a Comment