Norvegia a devenit prima ţară din lume în care s-au vândut mai multe maşini electrice decât pe benzină sau motorină

Maşinile electrice au reprezentat 54% din totalul vânzărilor de automobile din Norvegia în 2020, înregistrând o creştere spectaculoasă în ultimii 10 ani. În 2010, vânzările de maşini electrice în Norvegia reprezentau doar 1% din total, relatează Digi24.

Norvegia intenţionează să devină prima ţară din lume care să renunţe la vânzarea de maşini pe benzină şi motorină, în 2025, şi stimulează cumpărătorii de autovehicule electrice cu scutiri de taxe şi impozite, dar şi posibilitatea de a folosi benzile rezervate transportului în comun.

Vânzările de maşini electrice în Norvegia au mai depăşit 50% la nivel de lună, însă niciodată la nivel de an. Spre finalul lui 2020, acest tip de maşini au reprezentat şi 66,7% din vânzări, în luna decembrie.

Cea mai vândută maşină electrică în Norvegia în 2020 a fost SUV-ul Audi e-tron, modelul fiind urmat de Tesla Model 3 şi Nissan Leaf.

În 2021 va ajunge în Norvegia şi SUV-ul Tesla Model Y, dar şi primele SUV-uri electrice de la Ford, BMW şi Volkswagen.

Numărul total al maşinilor noi vândute în Norvegia în 2020 a fost de 141.000, iar aproape 77.000 de unităţi au fost electrice.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment