Noi drepturi pentru salariați. Program individualizat de muncă

Programul individualizat de muncă este una dintre noile modificări aduse de Codul muncii. Acestea au intrat în vigoare începând din 22 octombrie. După cum au explicat reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă pentru toţi salariaţii cu acordul sau la solicitarea acestora, temporar sau pe termen lung. Angajatorul va trebui să analizeze cererile salariaților, iar orice refuz va trebui motivat în scris în maxim cinci zile lucrătoare.

Contracte de muncă multiple – fără suprapunerea programului

O altă modificare în Codul muncii este cea cu privire la contracte individuale de muncă multiple. Astfel, un salariat poate munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, dar fără suprapunerea programului de muncă.

În ceea ce privește perioada de probă unul dintre aspectele de noutate vizează clauza contractuală privind perioada de probă. „Astfel, în contractul de muncă trebuie să se regăsească obligatoriu pe lângă durata perioadei de probă și condițiile perioadei de probă, dacă acestea există. O a doua modificare se referă la faptul că angajatorul nu poate stabili o nouă perioadă de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții. Un alt aspect important pentru angajatul care a trecut peste perioada de probă este acela că poate solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă are o vechime de cel puțin şase luni la același angajator”, au precizat reprezentanții ITM Sălaj. De menționat este faptul că în 22 octombrie a intrat în vigoare Legea 283/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii implementează dispozițiile a două directive europene, care conțin noutăți din sfera relațiilor de muncă, având ca scop menținerea unui echilibru între viața profesională și cea privată a salariaților.

2 Thoughts to “Noi drepturi pentru salariați. Program individualizat de muncă”

  1. […] Programul individualizat de muncă este una dintre noile modificări aduse de Codul muncii. Acestea au intrat în vigoare începând Citeste mai mult […]

  2. […] Programul individualizat de muncă este una dintre noile modificări aduse de Codul muncii. Acestea au intrat în vigoare începând  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment