Noapte alba la primarii

Noapte alba la primarii

* primarii si secretarii trebuie sa verifice in mai putin de o zi veridicitatea listelor electorale permanente

202.291 de salajeni cu drept de vot, existenti pe listele electorale permanente, sunt chemati, in data de 19 mai, la Referendum, iar pentru buna organizare si desfasurare a acestuia, Institutia Prefectului Salaj a convocat, ieri, o intalnire cu primarii si secretarii unitatilor administrative locale din judet, pentru a le comunica acestora pasii pe care trebuie sa-i parcurga si sa-i respecte, pentru a nu aparea fel de fel de contestatii sau alte probleme, cu privire la actiunea care se va derula.

Toata baza de date legala, referitoare la organizarea si desfasurarea Referendumului poate fi accesata pe site-ul Institutiei Prefectului Salaj, dar exista unele probleme pe care primariile trebuie sa le rezolva de urgenta. In primul rand, reprezentantii primariilor din judet vor putea intra azi in posesia listelor electorale permanente, ridicandu-le pe acestea de la sediul Institutiei Prefectului, intre orele 12 – 16, dupa o programare prealabila. Din acest moment, primarii si secretarii comunelor si oraselor au la dispozitie doar o zi pentru a verifica listele electorale permanente si pentru a comunica Institutiei Prefectului modificarile survenite. Din cauza ca aceste liste au fost actualizate cum au fost – dupa cum a remarcat prefectul Andrei Todea, in ele ar putea fi regasite persoane decedate sau care si-au pierdut cetatenia sau dreptul de vot, persoane care trebuie scoase de pe aceste liste. Cei care sunt plecati in strainatate la munca vor putea vota la oficiile consulare ale tarii respective.

Sectiile de votare trebuie delimitate pana la data de 30 aprilie, dar acest lucru nu reprezinta o problema anume, avand in vedere faptul ca nu exista nici o diferenta fata de sectiile organizate pentru alegerile europarlamentare. Astfel, avem de a face cu 295 de sectii de vot, cu una mai mult decat anterior, datorita infiintarii unei sectii de vot la Spitalul Judetean Salaj – Zalau.

Cheltuielile la nivel national pentru desfasurarea Referendumului se ridica la 60 de milioane de lei, iar de la nivel central vor fi distribuite fonduri pentru procesele verbale, tusiere, stampile si buletinele de vot – care vor fi tiparite toate la nivel central, intr-un singur loc si distribuite in teritoriu cu patru zile inaintea Referendumului, adica la data de 15 mai.

Cei care se prezinta la vot trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie sau buletinul. Votul se va desfasura intre orele 8 – 20. Atentie mare la logistica votului, adica la urne, urnele mobile, cabinele de vot si steaguri – dotari care trebuie sa existe in administratiile locale si pentru care centrul nu ofera nici un leu (in afara de comunele aparute dupa anul 2004 – adica dupa ultima actiune de acest gen). De fapt, subprefectul Marin Nitu a si precizat ca administratiile locale nu au nici o scuza cu privire la posibila inexistenta sau deteriorare a acestor dotari.

Leave a Comment