Donatorii de sange, tot mai putini

Donatorii de sange, tot mai putini

Numarul salajenilor care doneaza sange continua sa se mentina scazut, pe primele patru luni ale acestui an Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj inregistrand cu 7 la suta mai putini donatori fata de perioada similara a anului trecut. In cifre exacte, directorul Centrului, dr. Dan Borz, ne-a informat ca sunt aproximativ 320 de donatori in fiecare luna, in timp ce anul trecut, in 30 de zile se prezentau circa 400 de persoane. Cauza ramane plecarea la munca in strainatate a multora dintre salajenii care veneau sa doneze. Au mai ramas cei care fac voluntar acest act, din responsabilitate pentru semeni, si persoanele care sunt motivate la donare de tichetele primite in schimb, ne-a spus Dan Borz.

Din pacate, modificarile legislative facute de Guvern pentru ca donarea sa fie voluntara, ca in vest, nu au avut darul de a spori numarul donatorilor, asa cum s-a asteptat, ci dimpotriva. Astfel, prevederea Ordonantei de Guvern 1364/2006 cum ca perioada pentru care se acorda reducerea de 50% la abonamentul pe mijloacele de transport in comun trebuie redusa de la doua luni la una singura nu i-a convins pe oameni sa treaca pragul Centrului de Transfuzie. Din toate modificarile legislative facute de autoritatile centrale anul trecut, doar anularea bonusului la cinci donari efectuate in 2 ani calendaristici a fost oarecum indulcita prin marirea sumei pe care o primesc donatorii sub forma de tichete pentru alimente. In loc sa primeasca bonusuri la cinci donari consecutive efectuate in 2 ani, oamenii primesc tichete in valoare de 51,87 de lei, mai mult ca in anii trecuti. Masura este buna pentru ca nu-i obliga pe cetateni sa repete donarile la un interval atat de strans, a opinat Dan Borz.

Potrivit acestuia, scaderea numarului donatorilor este un fenomen inregistrat si in celelate judete. Centrul de Tranfuzie din Zalau reuseste sa asigure, totusi, unitatile de sange necesare pentru Spitalul Judetean Zalau si pentru spitalele din Cluj si Baia Mare, unde sunt trimisi bolnavii salajeni.

Reamintim ca donarea este benefica inclusiv pentru donator, deoarece se imbunatateste calitatea sangelui din organism, sistemul hematoformator fiind obligat sa produca noi hematii.

Leave a Comment