Municipalitatea îşi arată neputinţa în rezolvarea problemei încălzirii din şcoli şi grădiniţe

Pentru incompetenţa, neputinţa şi nepăsarea municipalităţii, circa 14.000 de copii zălăuani plătesc cu sănătatea lor. Dispuse abia în al doisprezecelea ceas să încerce găsirea unei soluţii pentru problema termoficării, autorităţile s-au trezit legate la mâini şi la picioare. Deşi o dau pe după vişini, mesajul pe care îl transmit este clar: habar nu au ce să facă pentru ca miile de copii din Zalău şi cadrele didactice să se poată bucura de condiţii normale în sălile de clasă.

Primarul Radu Căpîlnaşiu, administratorul public al municipiului, Radu Nistorescu, şi viceprimarul Fazakas Nicolae „s-au întors cu coada între picioare” din Ungaria, de la întâlnirea pe care au avut-o, joi, cu reprezentanţii companiei E-Star Budapesta. Cei trei membri ai delegaţiei s-au deplasat în ţara vecină convinşi că vor reveni victorioşi, că îi vor convinge pe partenerii maghiari să dea în chirie magistrala de 10 kilometri, fără de care nu poate fi furnizată încălzirea în sistem centralizat. Surpriză, însă!

Închiriere? Nici vorbă!
Reprezentanţii E-Star nici că au vrut să stea la negocieri şi au fost categorici în ceea ce priveşte pretenţiile lor. „Am încercat să negociem, dar nu am reuşit. Ne-au spus că vor să ne vândă magistrala şi că nu acceptă închirierea ei, indiferent de tariful pe care îl propunem. Nu şi-au motivat în vreun fel atitudinea, dar deducem că au ales această abordare pentru că ştiu şi eu că vor pierde procesul din 21 octombrie, de la Curtea de Apel Cluj, privind anularea contractului de vânzare-cumpărare a celor 10 kilometri de conductă”, ne-a declarat Căpîlnaşiu. Edilul a precizat că varianta ungurilor nu poate fi luată în calcul, întrucât există un litigiu pe rol în acest sens.
Reveniţi acasă şi întrebaţi despre alternative, oficialii dau din colţ în colţ. Primarul susţine că ar exista trei alternative, însă, în fapt, niciuna nu prezintă garanţii.

Trei variante „şubrede”
Astfel, municipalitatea îşi pune speranţa că magistraţii Curţii de Apel Cluj vor aproba ordonanţa preşedinţială care să permită municipalităţii să utilizeze, în baza unei taxe de închiriere, conducta de termoficare aflată în proprietatea E-Star. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, instanţa nu poate stabili şi nivelul taxei, astfel că societatea din Ungaria poate cere oricât pentru a permite Uzinei să se folosească de magistrală.
Cea de-a doua variantă lansată de Căpîlnaşiu se referă la „intervenţia pentru aducerea termenului mai aproape”, astfel încât procesul privind legalitatea vânzării conductei să se judece mai devreme de 21 octombrie. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt, însă, minime.
O ultimă soluţie o reprezintă achiziţia de centrale termice pentru fiecare unitate de învăţământ din municipiu, adică tocmai varianta de care autoritatea locală fuge de ani de zile ca dracul de tămâie. Un proiect privind instalarea de centrale termice în şcoli şi grădiniţe a fost aprobat în 2008, fără a fi, însă, pus în aplicare.

Centralele termice, otravă pentru Uzina Electrică
Nici această abodare nu ar aduce o rezolvare imediată a problemei, nu de alta dar demersul implică atât bani, cât şi timp. Procesul de montare a centralelor presupune o serie de avize, studii, proiecte tehnice, licitaţii, racorduri, ceea ce înseamnă că şcolile şi grădiniţele din Zalău ar putea fi încălzite peste una-două luni. Varianta nu ar aduce, însă, căldură în caloriferele celorlalte instituţii publice racordate la reţeaua centralizată ori în locuinţele celor peste 200 de abonaţi casnici. „Să montăm centrale termice în unităţile de învăţământ înseamnă că am omorât tot ce înseamnă producţie de energie termică şi electrică în municipiu, respectiv oportunităţi pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Zalău”, a explicat Căpîlnaşiu, adăugând că există agenţi economici interesaţi să achiziţioneze, pe viitor, energie electrică de la Uzină. Potrivit edilului, dotarea cu centrale termice va implica o cheltuială de minim 9 milioane de lei, ce ar urma să fie suportată din bugetul Uzinei Electrice. Societatea are în cont banii necesari, însă dacă i-ar cheltui pentru centrale, ar trebui să renunţe la o investiţie necesară pentru retehnologizare. Ba mai mult, ar însemna disponibilizarea acelor lucrători care se ocupă cu întreţinerea reţelei centralizate şi recalificarea unor salariaţi care să supravegheze viitoarele centrale termice.
În aceste condiţii, primarul se vede nevoit să admită că nu există nicio variantă care să ne scoată de îndată din dificultate. Întrebat cât vor mai avea de îndurat copiii frigul din sălile de clasă, Radu Căpîlnaşiu a răspuns că este vorba despre o „perioadă nedeterminată”. „Până atunci, nu ne rămâne decât să intervenim pe reţelele electrice unde au apărut probleme din cauza suprasolicitărilor”, a adăugat edilul, referindu-se la problemele cu care se confruntă în special grădiniţele, unde caloriferele pe ulei şi aerotermele au încins deja reţeaua electrică şi au topit firele din prize.

Alte articole

One Thought to “Municipalitatea îşi arată neputinţa în rezolvarea problemei încălzirii din şcoli şi grădiniţe”

  1. Anonim

    bine ca au bani sa dea la biserici !!
    sa mearga parintii sa ceara caldura sufleteasca de la biserica

Leave a Comment