Munca fără acte, cutumă în rândul angajatorilor

Amenzi peste amenzi. Cu asta s-au ales zeci de angajatori sălăjeni care nu au respectat legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM).

Sancţiunile au fost aplicate în cursul lunii septembrie de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj ca urmare a „clasicelor” controale desfăşurate lunar. După cum a explicat Mariana Pop, purtător de cuvânt la ITM Sălaj, în cursul lunii trecute, în domeniul RM au fost controlaţi 69 de agenţi economici din judeţ. Dintre aceştia, cinci s-au ales cu amenzi de 50.000 de lei pentru „munca la negru”, primind la lucru şase persoane cărora nu le-a întocmit contract de muncă. Inspectorii de muncă au mai aplicat alte opt amenzi contravenţionale, în valoare de 15.000 de lei, pentru: nerespectarea dispoziţiilor privind repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară şi nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa pentru orele de muncă prestate de fiecare salariat. Conform sursei citate, la nivel naţional au fost sancţionaţi un număr de 1.338 de angajatori, aplicându-se amenzi de 5.033.220 de lei, din care 3.220.000 de lei doar pentru munca la negru, inspectorii dispunând 17 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de cinci persoane fără contracte individuale.

În cursul lunii august la nivel de judeţ, au sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 120.000 de lei pentru munca fără forme legale de angajare, fiind identificate 12 persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.

De asemenea, în domeniul SSM, la nivel judeţean, au fost verificaţi 46 de agenţi economici şi au fost aplicate 31 de avertismente pentru mai multe deficienţe care se refără la: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvirii profesionale la locul de muncă, neutralizarea echipamentului individual de protecţie, neefectuarea controlului medical periodic şi nedemnarea în unele unităţi a unor lucrători care să aplice măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a personalului.

Tot în cursul lunii precizate au fost comunicate două evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă a lucrătorilor.

Leave a Comment