Mobilizare generala pentru vaccinarea rromilor din Pusta Vale

Mobilizare generala pentru vaccinarea rromilor din Pusta Vale

In cadrul actiunilor programate cu prilejul Saptamanii Europene a Vaccinarii, echipe ale Compartimentului Epidemiologie si Promovarea Sanatatii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, in colaborare cu medicii de familie, s-au mobilizat in perioada 18-19 aprilie, pentru a vaccina contra poliomelitei copiii cu varste de pana la 6 ani din comunitatea de rromi din Pusta Vale, judetul Salaj.

S-au efectuat 120 de vaccinari, din care 115 pentru copiii cu varste cuprinse intre 1-6 ani si 5 pentru cei cu varsta sub 1 an. Cei din acea comunitate au fost reticenti in ceea ce priveste vaccinarea, deoarece nu a existat nimeni sa le explice clar si concis cum se efectueaza aceasta, a declarat Sanda Stanca, directorul adjunct al ASP Salaj, in cadrul conferintei de vineri.

De asemenea, in cadrul activitatii de vaccinare, tuturor celor care au fost vaccinati le-au fost distribuite fluturase, in care s-au specificat datele personale, data vaccinului, precum si interdictiile de injectii pe o perioada de 6 saptamani de la data vaccinarii.

Masa rotunda si sesiune de trainig pentru medicii de familie

Pe langa administrarea vaccinurilor in comunitatile de rromi, in cadrul aceleiasi teme, Saptamana Europeana a Vaccinarii, Autoritatea de Sanatate Publica, prin compartimentele Epidemiologie si Promovare/Educatie pentru Sanatate, a organizat saptamana trecuta, o masa rotunda la care au participat 19 persoane, printre care mediatori sanitari, asistenti comunitari, precum si reprezentanti ai administratiei locale si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Seful adjunct al ASP a precizat ca s-a discutat despre importanta imunizarii, incidenta bolilor prevenibile prin vaccinare si acoperirea vaccinala in judetul Salaj, in perioada 2000-2006.

Dr. Stanca a mentionat, printre altele, ca in Salaj se inregistreaza o incidenta buna a bolilor infectioase, iar un exemplu in acest sens a fost Hepatita Virala B, la care, in 2003, s-au inregistrat 31 de cazuri, in 2005 si 2006 numarul lor a scazut la 19. Cat priveste incidenta cazurilor de rubeola, aceasta a cunoscut o crestere in anul 2004, inregistrandu-se atunci 1.260 de cazuri, respectiv 508,4 la 100.000 de locuitori. Incidenta cea mai scazuta s-a inregistrat in 2002, 32 de cazuri, respectiv 12,5 la 100.000 de locuitori. Cea mai mare incidenta au inregistrat-o cazurile de tuberculoza in anul 2001, 351 de cazuri, respectiv 137.46 la 100.000 de locuitori, iar cea mai scazuta a fost in anul 2006, 230 de cazuri, adica 93,89 la 100.000 de locuitori.

La toate aceste boli s-a realizat acoperirea vaccinala peste 95 la suta, exceptie facand anul trecut, cand s-a reusit doar o acoperire la vaccinarea antirujeolica de 87,9 la suta. Aceasta s-a datorat migrarii persoanelor vaccinate, a mai spus directorul adjunct al ASP Salaj.

O alta activitate desfasurata in aceasta saptamana a vaccinarii europene a fost sesiunea de training pentru medicii de familie. Temele abordate au fost: programul national de imunizari si noutati in vaccinologie. La sesiune au luat parte 53 de medici de familie din mediul rural. Totodata, au mai fost purtate discutii cu privire la vaccinurile noi care sunt disponibile pe piata romaneasca. S-au restrans foarte mult contraindicatiile vaccinarilor. Astfel ca, diareea, afectiunile respiratorii usoare, reactiile locale usoare la vaccin, terapia cu antibiotice, convalascenta bolilor acute si febra sub 38 grade Celsius, nu mai sunt considerate contraindicatii, a conchis Stanca.

Leave a Comment