Mii de carnete de muncă sunt „abandonate” la ITM Sălaj

Peste 6.700 de carnete de muncă zac prăfuite în arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj şi aşteaptă să fie ridicate de titulari, încă din anul 2011. Chiar dacă acestea au fost scoase din uz, în urmă cu mai bine de cinci ani, în favoarea Registrului electronic de evidenţă al salariaţilor, titularii acestor carnete, care atestă vechimea în muncă, sunt aşteptaţi în continuare la sediul ITM Sălaj pentru a le ridica.

Potrivit unor informaţii furnizate, Luminiţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, în total este vorba despre 6.781 de carnete de muncă, din care un număr 268 sunt completate şi au fost date spre păstrare la ITM Sălaj de angajatori care, la rândul lor, trebuie să le ridice şi să le predea angajaţilor respectiv titularilor, iar alte 347 de carnete sunt necompletate din lipsa documetelor. În acest caz este vorba despre societăţi comerciale radiate sau suspendate care nu au depus statele de plată ale angajaţilor pentru a putea fi completate. În arhivele ITM Sălaj mai sunt încă 6.166 de carnete de muncă care au fost închise până la finalul anului 2010, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei care prevedea abrogarea acestor acte, şi care aşteaptă să fie ridicate direct de titulari.

Conform reprezentantului instituţiei, persoanele care au uitat să ridice aceste acte pot să se adreseze zilnic, de luni până vineri, la sediul instituţiei din municipiul Zalău.

Aceste carnete de muncă, chiar dacă au fost scoase din uz, atestă vechimea în muncă a persoanei şi în cazul solicitării dreptului la pensie, cei în cauză au nevoie la dosarul de pensionare de xerocopii după acest carnet.

Leave a Comment