Mii de carnete de muncă, prăfuite în arhiva ITM, îşi aşteaptă posesorii

Nu mai puţin de 6.900 de carnete de muncă zac prăfuite în arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj şi aşteaptă să fie ridicate de titulari, încă de la începutul anului 2011. Chiar dacă acestea au fost scoase din uz, în urmă cu mai bine de trei ani, în favoarea Registrului electronic de evidenţă al salariaţilor, titularii acestor carnete, care atestă vechimea în muncă, sunt aşteptaţi în continuare la sediul ITM Sălaj pentru a le ridica.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef la ITM Sălaj, din cele 6.900 de carnete, un număr de 282 sunt completate şi au fost date spre păstrare instituţiei de angajatori care, la rândul lor, trebuie să le ridice şi să le predea angajaţilor respectiv titularilor, iar alte 350 de de carnete sunt necompletate din lipsa documetelor, în acest caz fiind vorba despre societăţi comerciale radiate sau suspendate care nu au depus statele de plată ale angajaţilor pentru a putea fi completate.
În arivele ITM Sălaj mai sunt încă 6.268 de carnete de muncă care au fost închise până la finalul anului 2010, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei care prevedea abrogarea acestor acte, şi care aşteaptă să fie ridicate direct de titulari. Reprezentantul instituţiei a menţionat că persoanele care au uitat să ridice aceste acte pot să se adreseze zilnic, de luni până joi, la sediul ITM din municipiul Zalău, în intervalul orar 8 -16,30, respectiv vineri, de la ora 8 la 16. De precizat este faptul că aceste acte, chiar dacă au fost scoase din uz, atestă vechimea în muncă a persoanei şi în cazul solicitării dreptului la pensie sau a altor drepturi, persoanele în cauză au nevoie de xerocopii după acest carnet.

Leave a Comment