Marile intersecţii din Zalău, lăsate în beznă

Iluminatul public stradal prezintă carenţe serioase în municipiului Zalău. De săptămâni bune, cel puţin nouă treceri de pietoni de pe principalele artere de circulaţie din oraş nu sunt iluminate corespunzător. În ciuda situaţiei existente, reprezentanţii administraţiei locale susţin că verificarea stâlpilor de iluminat public se realizează „permanent şi la sesizări”.

Neasigurarea iluminatului public în mod corespunzător prezintă un real pericol pentru cetăţeni. Nu mai puţin de nouă treceri de pietoni de pe principalele străzi din municipiu se află în beznă de mai multe săptămâni, asta pentru că reprezentanţii firmei care trebuiau să se ocupe de întreţinerea lor… şomează. Mai mult decât atât, aproape 70 de becuri ale stâlpilor de iluminat stradal sunt arse în cele mai circulate zone din oraş. Culmea, tocmai începând de astăzi, noul operator al serviciului de iluminat public este SC Citadin Zalău SRL, după ce timp de 4 ani, acesta a fost SC Ianus SRL. Această firmă din urmă a câştigat licitaţia pentru serviciul de întreţinere a iluminatului stradal pentru perioada ianuarie 2009 – 1 noiembrie 2012.

Trecere de pietoni, „punct negru”

Una dintre trecerile de pietoni din municipiu care pune serios la încercare abilităţile şoferilor în trafic este cea situată pe strada Crişan, în zona complexului Fortuna. Aici, stâlpii de iluminat public stradal lipsesc cu desăvârşire, fiind substituiţi de câteva lampadare care, de altfel, nu funcţionează. Vizibilitatea şoferilor în această zonă este dată doar de luminile de drum ale autovehiculelor. Trebuie menţionat că trecerea de pietoni nu este semaforizată, astfel încât se aplică respectarea priorităţii în trafic.
În realitate, zona este cu adevărat lăsată în întuneric. Nici măcar pe trotuar nu se poate circula cum trebuie din cauza maşinilor parcate de-o parte şi de alta a drumului, atât cât mai luminează drumul farurile maşinilor. La trecerea de pietoni trebuie să aştept să treacă toate autoturismele, pentru că sunt slabe şanse să observe persoane care intenţionează să traverseze.

Becuri „ioc” în marile intersecţii

Nu mai puţin de opt becuri ale stâlpilor de iluminat public stradal sunt arse într-una din cele mai mari intersecţii de oraş. Este vorba de intersecţia bulevardului Mihai Viteazu cu strada Simion Bărnuţiu. Pentru fluidizarea traficului rutier pe timp de noapte, semaforizarea intersecţiei pe timp de noapte nu este pusă în funcţiune, astfel încât conducătorii auto şi pietonii trebuie să fie foarte atenţi pentru a nu se trezi implicaţi în evenimente rutier sau, în cazuri nefericite, chiar pe patul de spital.
O altă trecere de pietoni neiluminată corespunzător este tot pe bulevardul Mihai Viteazul, în zona Perla. Şi aici sunt arse două becuri ale stâlpilor de iluminat stradal. De fapt, pe bulevardul din municipiu sunt încă trei treceri de pietoni lăsate în întuneric şi anume: la intersecţia cu strada Republicii, în zona sediului Primăriei Municipiului Zalău, la intersecţia cu strada 9 Mai, zona Galeriilor, şi la trecerea de pietoni din faţa sediului Rominserv SRL, cartierul Dumbrava Nord.
Lista trecerilor de pietoni neiluminate continuă cu cea din intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Lazăr, în apropierea Tribunalului Sălaj. De asemenea, stâlpul de iluminat din intersecţia străzilor Gheorghe Doja şi Avram Iancu este inutil pentru că becul este ars. O altă „zebră” neiluminată este cea din faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, respectiv la intersecţia străzilor Simion Bărnuţiu şi Sfânta Vineri. Toate cele şase becuri ale stâlpilor de iluminat stradal, începând cu cel din faţa Casei Armatei şi până la trecerea de pietoni din faţa spitalului, inclusiv, nu funcţionează.

SC Citadin Zalău SRL, noul „administrator”

În ultimii 4 ani, serviciul de iluminat public a fost în atribuţiile operatorului privat SC Ianus SRL, care a câştigat licitaţia organizată în aprilie 2009 de către primărie. Contractul de servicii a încetat, însă, la începutul acestei luni, motiv pentru care primăria a început demersurile pentru un nou operator. Prin urmare, începând de astăzi, 19 noiembrie, noul „administrator” al stâlpilor de iluminat public de la nivelul municipiului este SC Citadin Zalău SRL. Contractul este, însă, pe durată determinată, iar valoarea contractului este în funcţie de lucrările ce vor fi prestate.
„Pentru anul acesta, suma aprobată prin bugetul locale pentru prestări servicii de iluminat public este de 250.000 de lei, din care pentru contractul de service cu SC Ianus SRL este alocată suma de 178.276 lei. Diferenţa de peste 71.000 de lei va fi utilizată pentru prestarea serviciului de iluminat public de către SC Citadin Zalău SRL pentru perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2012”, se arată într-un proiect de hotărâre al Consiliului Local Zalău, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.
Pe de altă parte, administraţia locală a cheltuit de patru ori mai mulţi bani pentru asigurarea iluminatul public. Mai exact, municipalitatea a alocat pentru iluminatul public stradal în acest an 1.226.512 lei, reprezentând costul energiei electrice şi al lucrărilor şi materialelor de întreţinere. În prezent, lungimea reţelei de iluminat public din municipiu este de 117 kilometri.

Fără becuri, fără sancţiuni

Legislaţia actuală prevede că organizarea şi desfăşurarea serviciului de iluminat public trebuie să asigure satisfacerea unor cerinţe şi nevoi de utilitate publică ale comunităţilor locale, printre care se numără creşterea gradului de securitate individuală şi colectivă în cadrul comunităţilor locale, precum şi a gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi pietonale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, asigurarea unui iluminat corespunzător, pe timpul nopţii, în zona trecerilor de pietoni este de natură să confere un grad de siguranţă atât pietonilor, cât şi conducătorilor auto. „Vizibilitatea este un element cheie pentru creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi pietonale, pentru evitarea producerii unor evenimente în trafic”, a declarat purtătorul de cuvânt.
De asemenea, legea stabileşte că autorităţile administraţiei publice locale au dreptul să aplice clauzele sancţionatorii, în cazul în care operatorul nu respectă prevederile hotărârii de dare în administrare sau ale contractului de delegare a gestiunii, după caz, inclusiv prevederile din regulamentul serviciului şi din caietul de sarcini anexate la acestea. De asemenea, administraţia locală poate să verifice respectarea clauzelor de administrare, întreţinere şi predare a bunurilor publice sau private afectate serviciului.
În mod cert, aceste prevederi sunt inexistente pentru responsabilii care au în administrare iluminatul public al oraşului. Conform celor declarate de reprezentanţii locali, verificarea stâlpilor de iluminat public se face permanent şi la sesizări. Această afirmaţie lasă cetăţenii, dacă nu în întuneric, atunci cu siguranţă… în ceaţă, prin faptul că becurile stâlpilor de pe marginea străzilor din municipiu sunt, în continuare, stinse.

Alte articole

4 Thoughts to “Marile intersecţii din Zalău, lăsate în beznă”

 1. Ana

  Aceste interesați au rămas in bezna din cauza lucrărilor pentru camerele de luat vederi , au săpat ,au tăiat cablurilre , au dat ȘPAGĂ , si se remedieze iluminatul ca de obicei pe banii primăriei după ce se preda lucrarea de monitorizare a traficului . Responsabil oare cine este de buna funcționare a citadinului ?

 2. Anonim

  Trecerile de pietoni ar trebui iluminate cu proiectoare puternice pentru a vedea pietonii care sunt pe zebra noaptea. Acest lucru ar duce la evitarea accidentelor. Luati aceasta initiativa primarule.

 3. EU

  INCA UN TUN DAT DE CEL MAI MARE HOT AL ZALAULUI RADU HOT CAPILNASIU PARDON MAI E UNUL CA EL PARTENERUL DE AFACERI IONITA CRECAN CUM DRACU REUSESTE SA FACA SA TACA OAMENI DIN GURA NU STIU DAR E SCOLIT OMUL AZI MIINE CITADINUL VA FACE TOATE IN ORASUL ASTA PRIMARE CIT LA SUTA AI NEGOCIAT

 4. alt anonim

  Frati Zalauani. Vine campania electorala. Singurul vinovat de iluminatul public prost este S.V.R. Capalnasiu – ca edil sef al primariei, care nu a controlat Administratia Domeniului Public firma din subordine. Ca cu cine a licitat, ca cu cine nu, e treaba lui. Treaba noastra este sa nu-l mai votam pe acest ingamfat. Jos cu mafia USL-PNL. Nici PD-ul ne e mai breaz, din moment ce acest S,V.R.C a facut parte din el inainte de a se scufunda. Stiti cine paraseste corabia inainte de scufundare? Sobolanii! domnilor, sobolanii!

Leave a Comment