Mandru ca esti roman?

Mandru ca esti roman?O inedita initiativa, aceea de a trezi sentimentul national in randul semenilor, este sustinuta, in aceste zile premergatoare sarbatoririi Zilei de 1 Decembrie, de oameni de cultura salajeni. Din cele aflate de la Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene Ionita Scipione Badescu Salaj, bibliotecari, voluntari, muzeografi si artisti si-au dat mana pentru a organiza o serie de manifestari dedicate unirii de la 1 Decembrie 1918.

Este vorba, in primul rand, de concursul De ce sunt mandru ca traiesc in Romania?, adresat tuturor varstelor, de la prescolari, la pensionari. Florica Pop a mentionat ca participantii, fie individual, fie in grup, au concurat cu desene, poezii, scrieri in proza, machete. Zalauanii au raspuns intrebarilor din chestionarele date de bibliotecari, pe tema dragostei de tara (ce inseamna sa fii roman?, sau ce i-ati spune unui tanar pentru a-l determina sa ramana in tara?). Mai mult, volutari din trupa de teatru Eos, impreuna cu salariati ai BJ au Intervievat trecatori pe strada, prin piata, ori pe platoul din fata Prefecturii despre ce simt pentru Romania.

Marti, de la ora 14.00, in sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, se vor acorda premii pentru participantii la concurs (constand in carti si dulciuri). Totodata, specialisti din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, vor face, aici, o prezentare a Salajului si Marii Uniri, dupa care va fi organizata o dezbatere, moderata de Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta Salaj, cu tema Provocarile Zilei de 1 Decembrie. Pe parcursul discutiilor va fi prezentat un film documentar, realizat de BJ, cu imagini din Romania. In final, Orchestra si Ansamblul Folcloric Mesesul vor sustine un recital folcloric.

Asa cum a subliniat directorul bibliotecii judetene, actiunile sustinute in acest an se diferentieaza de cele organizate in anii trecuti. Dorim sa ignoram total sfera politicului ori greutatile cu care se confrunta toata lumea. Vrem sa vorbim doar despre ce are frumos Romania si sa aflam ce simt oamenii in prag de zi nationala.

Alte articole

Leave a Comment