Magazinele se închid doar în prima zi de Paşte

 

Marile magazine din judeţ îşi vor întrerupe activitatea doar în prima zi de Paşte, respectiv duminică, 20 aprilie, iar în cea de-a doua zi, vor funcţiona după un program redus. În schimb, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, supermarketurile au optat să-şi prelungească programul de lucru. Astfel, în intervalul 14-18 aprilie, Kaufland va fi deschis între orele 07,30 şi 21,30. Sâmbătă, 19 aprilie, sălăjenii îşi vor putea face ultimele cumpărături până la ora 16. Magazinul va fi redeschis luni, 21 aprilie, între 9 şi 16. Un alt supermarket şi-a prelungit, în această perioadă, programul până la miezul nopţii. Este vorba de Profi, care până vineri,18 aprilie, inclusiv, va fi deschis între orele 7 şi 24, iar sâmbătă, se va închide la ora 18. Lidl va fi deschis sâmbătă până la ora 21. Dacă Lidl va fi închis şi luni, Profi îşi va relua activitatea între orele 10 şi 18. Şi Carrefour va fi deschis între orele 7 şi 23, inclusiv vineri, iar sâmbătă şi luni, între 7 şi 18.

Program de duminica în unităţile medicale
Unităţile spitaliceşti din judeţ vor funcţiona după programul normal de lucru şi în cea de-a doua zi de Paşte. „Fiind vorba de o singură zi, respectiv luni, 21 aprilie, nu a fost întocmit un program special. Cei care vor întâmpina probleme de sănătate vor putea apela la Centrele de Permanenţă. De asemenea şi unităţile spitaliceşti vor fi deschise, serviciile medicale fiind asigurate prin liniile de gardă”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş.
Totodată, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj va asigura serviciile de urgenţă prin echipajele din Zalău, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Crasna. „Dacă vor fi situaţii deosebite vom suplimenta numărul echipajelor”, a precizat Liviu Varga, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

O singură farmacie deschisă non-stop
Singura farmacie care va fi deschisă non-stop în perioada Sărbătorilor Pascale este SALVOFARM Zalău. Restul farmaciilor din judeţ, potrivit informaţiior primite de la Sergiu Mureşan, preşedintele Colegiul Farmaciştilor Sălaj, vor avea program de duminica în a doua zi de Paşte, respectiv majoritatea vor fi deschise între orele 9-12, iar câteva dintre acestea vor avea deschis între 9 şi14.

Program special la Transurbis
Autobuzele operatorului de transport public de călători nu vor circula duminică, 20 aprilie, în prima zi de Paşte, potrivit reprezentanţilor Primăriei municipiului Zalău. În schimb, în cea de-a doua zi de Paşte, respectiv luni, autobuzele vor circula conform unui program special, ce va fi afişat în fiecare staţie Transurbis, în mijloacele de transport în comun, precum şi pe site-ul societăţii, www.tuz.ro.

Trenuri anulate
O parte din trenurile de călători care tranzitează judeţul nu vor circula în prima zid e Paşte, potrivit reprezentanţilor CFR Călători. Printre acestea se numără: Regio 4072 Jibou – Zalău, 4361 Zalău – Jibou, 4928 Jibou – Ileanda, 4086 Cluj-Napoca – Satu Mare şi 4092 Cluj-Napoca – Baia Mare, pentru ca în a doua zi de Paşte să nu circule garniturile Regio 4087 Satu Mare – Cluj-Napoca, 4096 Baia Mare – Jibou, 4422 Jibou – Dej, 4423 Dej – Jibou şi 4421 Letca – Jibou. Potrivit sursei citate, călătorii pot consulta pagina de internet a companiei ori pot suna la biroul de informaţii din staţia de plecare. De asemenea, în 21 aprilie, agenţia de voiaj din Zalău va fi închisă, în schimb, casieriile din gări vor funcţiona non-stop.

Oficiile poştale, închise a doua zi de Paşte
Potrivit reprezentanţilor Poştei Române, în ziua de 21 aprilie, a doua zi de Paşte, toate oficiile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise. „Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora prima şi a doua zi de Paşte sunt declarate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează”, se precizează într-un comunicat de presă al Companiei. În schimb, în 19 aprilie, toate subunităţile poştale vor avea un program normal de lucru, având în vedere că achitarea alocaţiilor şi pensiilor se va efectua în avans, în intervalul 10 – 18 aprilie, la domiciliul beneficiarilor şi până în 29 aprilie, la ghişeele subunităţilor poştale. Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale din zilele de 18 şi 19 aprilie să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.
Numărul echipajelor de poliţie a fost suplimentat
Peste 77 poliţişti sălăjeni, din care 45 de la ordine publică, 16 de la poliţia rutieră şi 16 alte forţe, vor acţiona, în perioada 19-21 aprilie, în medie zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Maria Cristea, pe lângă dispozitivul curent, Poliţia Română a luat o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică. Astfel, poliţiştii vor avea misiunea de asigurare a ordinii şi liniştii publice, de prevenire şi combatere a furturilor, vagabondajului, cerşetoriei, a comerţului ilegal, de asigurare a fluenţei circulaţiei, precum şi de a acţiona pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative.
Totodată, pentru a nu deveni victima unei infracţiuni, reprezetanţii IPJ Sălaj recomandă acordarea unei atenţii sporite lucrurilor personale, atunci când vă aflaţi în spaţii publice, în timpul ieşirilor la cumpărături. „Nu lăsaţi obiectele de valoare –portmonee, telefoane mobile, genţi – la vedere pentru a nu fi tentante pentru hoţii care profită de aglomeraţia din această perioadă, neatenţia şi graba dumneavoastră. Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente”, sursa citată. Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei. De asemenea, este recomandată evitarea discuţiilor cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci al căror scop este acela de a vă înşela. „Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgentă la numărul 112-apel gratuit”, precizează reprezentanţii IPJ Sălaj.

Zeci de jandarmi îşi petrec Sărbătorile în stradă
Nu mai puţin de 90 de jandarmi sălăjeni vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona lăcaşurilor de cult din municipiul Zalău şi din oraşele Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei, unde funcţionează subunităţi de jandarmi. Potrivit informaţiilor primite de la biroul de presă al Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj, echipajele vor acţiona pentru prevenirea producerii incidentelor ce pot să apară atât pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cât şi pe timpul afluirii şi defluirii enoriaşilor. Totodată, pentru evitarea unor evenimente nedorite, Jandarmeria Sălaj recomandă participanţilor la aceste manifestări să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură şi să aibă grijă de bunurile personale. „La nivelul instituţiei vor fi constituite echipaje de intervenţie, care vor fi permanent pregătite să intervină şi să acorde sprijin pentru restabilirea la nevoie a ordinii publice”, au precizat reprezentanţii IJJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, cetăţenii pot solicita sprijinul jandarmilor în situaţia tulburării ordinii publice sau în cazul în care sunt martorii săvârşirii altor fapte antisociale, la numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112, sau se pot adresa direct echipajelor de jandarmi aflate la locul manifestărilor.

One Thought to “Magazinele se închid doar în prima zi de Paşte”

Leave a Comment