Lipsa fondurilor lasa in aer reabilitarea blocurilor din Zalau

Lipsa fondurilor lasa in aer reabilitarea blocurilor din Zalau

Zalauanii care viseaza sa-si reabiliteze termic locuintele cu sprijinul financiar al statului si al autoritatilor locale ar putea astepta si 100 de ani pentru o astfel de lucrare, daca e sa ne luam dupa ultimele declaratii ale Elenei Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). In sustinerea afirmatiilor sale vin tocmai rezultatele slabe pe care programul guvernamental le-a avut de la lansarea lui. In aceste conditii, oficialul le recomanda sa apeleze la creditele garantate de stat.

Programul local de reabilitare termica a blocurilor din municipiul Zalau a fost aprobat in sedinta de Consiliu Local, in luna februarie a acestui an. Pana in prezent sustin oficialii administratiei locale, niciunul din cele 13 blocuri cuprinse in programul pe anul in curs nu au fost anvelopate. Motivul? Lipsa de fonduri, evident. Mai exact, MDRT nu a alocat fondurile necesare derularii acestor lucrari, in cota de 50 la suta din valoarea investitiei, iar municipalitatea nici ca stie cand si daca vor ajunge la Zalau acesti bani.

In lista blocurilor ce ar fi trebuit reabilitate termic au fost cuprinse O1, OM, Lira Cristal (scara A), H47, N3, N1, O2, 1D, D7, A13, Lira, H10 si 16. Suma necesara pentru anveloparea constructiilor mentionate se apropie de 6,3 milioane de lei.

450 de blocuri, intr-un an

Reabilitarea termica a locuintelor a avansat, in intreaga tara, in ritm de melc. Potrivit programului guvernamental, Ministerul trebuie sa finanteze jumatate din valoarea lucrarilor, primariile, 30 la suta, iar proprietarii, diferenta de 20 de procente. Pentru ca nu au existat fonduri, listele sunt lungi, iar asteptarea dureaza ani de zile. In cel mai bun an, 2009, au fost reabilitate 24.000 de locuinte – adica 750 de blocuri. In acest an, rezultatele au fost mult mai slabe: doar 450 de blocuri finalizate. Alte 400 sunt in lucru si vor fi gata in 2011.

Programul de imprumut spre care ii indreapta Udrea a fost lansat in vara acestui an, insa nu a reusit sa trezeasca interesul asociatiilor de locatari/proprietari. Potrivit prevederilor legii, proprietarii de locuinte care vor sa investeasca in confortul caselor in care locuiesc beneficiaza de credite cu garantii guvernamentale, statul urmand sa suporte dobanda subventionata a creditului contractat. Imprumuturile se acorda de catre doua banci – CEC Bank si Banca Comerciala Romana – pe maxim cinci ani.

Reabilitare pe cont propriu

In conditiile in care fondurile de la stat ajung atat de greoi la beneficiari, foarte multi zalauani au decis sa-si reabiliteze termic locuintele pe cont propriu. Costurile sunt, evident, mult mai mari si variaza in functie de dimensiunea peretilor exteriori, grosimea polistirenului cu care se face izolarea, precum si de numarul locatarilor din bloc dispusi sa suporte o asemenea investitie. Cei care si-au reabilitat imobilele din fonduri proprii sustin ca au platit intre 1.800 si 2.700 de lei de apartament.

Fatadele, reabilitate obligat-fortat

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, anuntat zilele trecute ca autoritatile publice locale vor putea reabilita fatadele cladirilor private, cu fonduri proprii, urmand ca apoi sa recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silita: Avem un proiect de lege pentru reabilitarea fatadelor, prin care vom obliga proprietarii de imobile sa reabiliteze fatadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului. Autoritatile publice locale vor putea reabilita cladirile private din bugetul propriu urmand sa recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silita, potrivit unui proiect de lege al MDRT.

Leave a Comment