Lege reactivată: Senzorul de gaze, obligatoriu!

Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) a dat un ordin prin care obligă proprietarii de apartamente cu termopane să-și monteze senzori de gaze.
Ordinul ANRE reactivează o lege care nu a fost pusă în aplicare până acum, iar nerespectarea acestei obligativități atrage după sine debranșarea de la sistemul de gaze.

Amenzi de mii de lei
În fapt, vor fi obligați să respecte această lege proprietarii acelor locuințe unde există cel puțin un aragaz, iar încăperea în care se află aragazul are montate geamuri securizate tip termopan sau geamuri obișnuite cu grosime mai mare de 4 mm.
Amenzile pentru nerespectarea acestui ordin sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. Iar veștile proaste continuă. Cei de bună credință, care își vor monta senzorii, pot fi victime colaterale în cazul în care vecinii lor refuză să și-i monteze. Și asta pentru că, în lipsa contoarelor individuale de gaze, debranșarea de la sistemul de gaze se va face pentru tot imobilul. Verificările au început deja.

Cum funcționează senzorul
Senzorul de gaze se montează în încăperea unde se află aragazul. În momentul în care sunt scăpări de gaze, senzorul se activează și scoate un zgomot puternic, în timp ce trimite comanda unui electroventil (robinet de închidere) instalat pe țeava de gaze să oprească gazul.
Odată ce gazele au fost evacuate din încăpere, consumatorul poate reporni foarte ușor electroventilul, acționând un buton aflat pe contor.
Detectoarele de gaze nu au costuri ridicate (maximum 100 de lei), însă instalarea lor poate ajunge la 300 de lei. Durata lor de viață este de 5-7 ani, după această perioadă ele trebuind să fie înlocuite.

Revizia instalației de gaze, obligatorie la 2 ani
Consumatorii trebuie să mai știe că verificarea instalației de gaze trebuie făcută la cel mult 2 ani. Revizia poate fi efectuată de orice firmă autorizată de ANRE și este contra cost.

Alte articole

2 Thoughts to “Lege reactivată: Senzorul de gaze, obligatoriu!”

  1. io

    care este ordinul ?subiect si predicat .simplu…?

  2. Uh

    Eu am senzor,candva sa zvonit ca se cere,de atunci doar am constatat ca vecinii nu au in mare parte,in plus am vazut facturi unde valabilitatea verificarii periodice era trecut cu 3-4 ani dupa caz,deci pe mine ma iau din 2-2 ani la control cu centrala plus instalatia,,,,,,iar am vecin de scara la care nu au fost de 4 ani,am sesizat cazul dar eonul a zis nu se poate,pai cum nu se poate daca si factura si omul se gamfa cu faptul ca el nu si-a facut verificare de mult….toti raspundem de integritate sau nu?

Leave a Comment