La „Școala de vară Porolissum” – pericolul consumului de droguri și alcool, prezentat copiilor

Peste 140 de copii din municipiul Zalău, prezenți la „Școala de vară Porolissum”, au primit în cursul acestei săptămâni vizita polițiștilor de la Biroul Siguranță Școlară, dar și a specialiștilor antidrog Sălaj – respectiv a Centrului de Prevenire și Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj.

Aceștia i-au informat pe copii cu privire respectarea regulilor de circulație, dar și cu privire la riscurile consumului de droguri și alcool. Temele abordate au fost diverse, în funcție de grupa de vârstă, deoarece la „Școala de vară” au luat parte de la preșcolari, până la elevi de gimnaziu.

Astfel, cu cei mici, polițiștii au vorbit despre regulile de circulație și consecințele nerespectării acestora fiind abordată tema bullying-ului, importanța prieteniei, dar și regulile pe care trebuie să le aibă în vedere, în viața de zi cu zi, pentru a evita victimizarea: să nu se urce în autoturismele unor persoane necunoscute, să nu discute cu astfel de persoane și să nu se îndepărteze de locuință, fără acordul părinților.

 

O altă temă, la care tinerii au fost foarte receptivi, a fost consumul de tutun și substanțe interzise. Specialiștii antidrog le-au oferit informații cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri și substanțe interzise, care în plan psihologic implică: tulburări de memorie, de atenție, schimbări de comportament și scăderea stimei de sine.

 

De asemenea, în plan fiziologic efectele consumului de droguri duc la scăderea imunității, dureri de cap, greață, amețeli, oscilații ale pulsului. Efectele sunt și în plan social printre acestea numărându-se riscul dezvoltării de comportamente delincvente, violențe, dar și riscul abandonului școlar. De asemenea, tinerii au fost informați și cu privire la consecințele jurdice care pot decurge din traficul sau consumul de droguri. Activitățile informativ-preventive vor continua și în perioada următoare.

One Thought to “La „Școala de vară Porolissum” – pericolul consumului de droguri și alcool, prezentat copiilor”

  1. […] Peste 140 de copii din municipiul Zalău, prezenți la „Școala de vară Porolissum”, au primit în cursul acestei săptămâni vizita polițiștilor de la Biroul Siguranță Școlară Citeste mai mult […]

Leave a Comment