La IPJ Sălaj, cameră specială pentru audierea minorilor

Grație Programului naţional de suport pentru copii „Din grijă pentru copii”, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj a fost amenajată o cameră specială, destinată ascultării / audierii copiilor victime ale unor infracțiuni care a fost operaționalizată în cursul anului 2022. Pentru a deveni funcțională și utilă din punct de vedere al scopului pentru care a fost concepută, precum și pentru desfășurarea în bune condiții a activităților procedurale în care sunt implicați minorii victime ale unor infracțiuni, în special victime ale unor infracțiuni la viața și integritatea sexuală, camera specială pentru audierea minorilor a fost dotată cu tehnologie de ultimă generaţie de transcriere şi înregistrare audio – video, unde, pentru a fi feriți de noi traume, minorii pot fi audiaţi într-un mediu prietenos, profesionist, fără a avea contact cu celelalte părţi implicate în anchetă.

Camera specială destinată audierii minorilor a fost decorată în culori calde, pastelate, fiind un mediu prietenos cu copiii, în care aceștia să se simtă în siguranță și să fie protejați emoțional. Spațiul destinat audierii minorilor este amenajat după standarde europene, cu păpuși anatomice și jucării, cărți de colorat și alte diferite elemente care să îi ajute să își spună povestea, dar și cu materiale din sfera psihologică folosite în procesul de audiere.

Camera este prevăzută cu un geam – oglindă, prin intermediul căruia, în încăperea alăturată, una tehnică, persoanele care participă la anchetă pot observa investigația. De asemenea, în camera de audiere există, disimulat și integrat în mediul cald, prietenos, un sistem de monitorizare video şi audio, convorbirea cu copilul fiind înregistrată, ulterior transcrisă, pentru a fi folosită ca probă în instanță. Amenajarea și dotarea cu echipament a camerei de audiere minori victime ale infracțiunilor la viața și integritatea sexuală a costat 47.513,55 de lei.

One Thought to “La IPJ Sălaj, cameră specială pentru audierea minorilor”

  1. […] Grație Programului naţional de suport pentru copii „Din grijă pentru copii”, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj a fost amenajată Citeste mai mult […]

Leave a Comment