Izolarea termica a blocurilor, la pastele cailor

Izolarea termica a blocurilor, la pastele cailor

Primariile orasenesti din judetul Salaj nu s-au prea infipt in buget pentru asigurarea finantarii lucrarilor de izolare termica a blocurilor de locuinte. Sa tot fie vorba de 100.000 sau 300.000 de lei, alocuri chiar zero, insa, si asa, edilii asigura ca cererile vor fi onorate. Sa fie doar la timp, din moment ce bugetul alocat de minister programului de reabilitare termica a locuintelor este limitat, iar prioritizarea proiectelor va fi pe principiul primul venit, primul servit.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobata de Guvern in data de 4 aprilie 2009, privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte, 50 la suta din costurile de executare a lucrarilor de interventie pentru izolarea termica va fi alocat din bugetul de stat, 30 la suta din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale, iar 20 la suta din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite. Un element de noutate il reprezinta extinderea programului la toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Primariile contribuie cu… fondul de rulment

Costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale, prevede ordonanta. Insa, din bugetul Primariei Municipiului Zalau, au fost alocati, anul acesta, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, doar 100.000 de lei. Bani insuficienti pentru a onora cererile depuse de presedintii a 13 asociatii de locatari din totalul de 66 aflate in evidenta Consiliului Local municipal. Insa edilul orasului, Radu Capilnasiu, ne asigura ca nu vor fi niciun fel de probleme in privinta finantarii acestor cereri. Sunt bani, mai mult decat suficienti, pe fondul de rulment, bani care nu pot fi folositi pentru altceva, decat pentru investitii. Nu am alocat in mod direct mai multi bani pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte, deoarece nu am stiut cate cereri vor fi depuse, si, pentru a nu bloca banii, in momentul intocmirii bugetului local am avut in vedere estimarile noastre. In cadrul tuturor intalnirilor pe care le-am avut cu cetatenii, am vorbit si despre reabilitarea termica a blocurilor. Faptul ca nu foarte multe asociatii s-au indreaptat spre acest proiect se datoreaza si faptului ca au preferat sa rezolve aceasta problema prin mansardari. Voi continua intalnirile cu cetatenii, in cartierele unde locuiesc, si vom discuta si despre acest program, a declarat Capilnasiu.

Si la Primaria orasului Jibou au fost alocati tot 100.000 de lei pentru reabilitarea termica a locuintelor. Insa cererea este mult mai mica, in conditiile in care doar de curand au fost infiintate doua asociatii de locatari, singurele din tot orasul, tocmai pentru a putea fi inscrise in program. Este vorba de doua asociatii cu noua scari de bloc, ale caror presedinti au depus cereri la Primarie pentru izolarea termica. Sunt fonduri suficiente pentru a onora aceste cereri, ne-a declarat Eugen Balanean, primarul orasului Jibou.

Cel mai mare fond de buget pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte a fost alocat de Primaria orasului Simleu Silvaniei, de 300.000 de lei. Insa aici cererea este cu mult mai mare. Au fost depuse, pana acum, cereri pentru izolarea termica a 50 de blocuri constituite in asociatii de locatari din Simleu. Alte sapte blocuri au fost deja incluse intr-un proiect ce a fost trimis la minister pentru aprobare. Dupa aceste prime sapte blocuri, urmatoarele care sunt vizate pentru programul de reabilitare termica sunt blocurile C, D si A (cu scarile aferente) din cartierul Bradet, iar apoi cele din cartierul Garii si din zona Gheorghe Lazar, a precizat Septimiu Turcas, primarul Simleului. El a adaugat ca daca va fi nevoie de mai multi bani, se vor lua din alte surse financiare din bugeul local, si anume, fondul de rulment.

La Cehu Silvaniei, bugetul este 0 (zero). Si asta pentru ca in oras nu exista nicio asociatiei de locatari. Am primit trei cereri pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte, insa le-am raspuns ca nu pot beneficia de finantare, doar daca se constituie in asociatii, ne-a spus Andrei Varga, edilul orasului.

Costurile la stat si la privat

Potrivit unui comunicat remis de Primaria Simleu, in medie, costurile pe care le vor avea de suportat locatarii blocurilor incluse in programul de reabilitare termica sunt cuprinse intre 500 si 800 de euro/familie, in functie si de pretul la care se va incheia contractul cu firma constructoare. In acest pret sunt incluse cheltuieli de izolare termica a peretilor exteriori ai blocurilor de locuinte, vor fi inlocuite ferestrele si usile exterioare si se va asigura termo-hidroizolarea terasei ori a planseului peste ultimul nivel.

Cei care aleg sa suporte, in intregime, cheltuielile de izolare termica a blocurilor de locuinte trebuie sa scoata din buzunar sume de pana la 6.000 de lei de familie, in care nu sunt cuprinse usile si geamurile termopan.

Administratorul societatii S.C. Conti S.R.L. Zalau, Dan Jecan, ne-a prezentat, spre exemplu, sumele necesare pentru izolarea peretilor exteriori ai unui apartament de bloc. Pentru un apartament cu patru camere, cu o suprafata de 100 de mp, cu trei pereti la exterior, costul complet al lucrarii este cuprins intre 5-6.000 de lei de familie. Bineinteles ca aceste costuri variaza si in functie de calitatea materialelor de constuctii folosite, ne-a explicat Dan Jecan. Tot el ne-a spus ca reabilitarea termica a blocurilor imbunatateste cu mult confortul termic, atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna. Cei cinci cm de polistiren, folositi la izolarea peretilor, au un efect similar de izolare cu 35-37 de cm de zidarie. In plus, izolarea termica presupune si estetica blocurilor, dandu-le un aspect de nou, ne-a spus administratorul societatii.

Finantare in limita bugetului de stat alocat

Un aspect important de luat in calcul este data la care vor fi trimise dosarele spre aprobare la minister. Dat fiindca finantarea lucrarilor de izolare termica a blocurilor de locuinte se va face in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, se aplica regula primul venit, primul servit. Anul acesta, doar Primaria Simleu Silvaniei a depus la minister un proiect pentru reabilitarea termica a sapte blocuri de pe strada Partizanilor. Este un prim pas pentru ca simleuanii sa locuiasca in conditii mai bune, avand, totodata, costuri mai putine la intretinere. Proiectul nostru este bun, speram sa fim inclusi pe lista de finantare cat mai curand, a declarat Septimiu Turcas. Primarul municipiului, Radu Capilnasiu, ne-a spus ca expertizele tehnice la structura de rezistenta a blocurilor, pentru auditul energetic si pentru studiile de fezabilitate dureaza. In consecinta, procedurile greoaie si pasii obligatorii ce trebuie urmati vor face ca blocurile sa intre in program, cel mai probabil, anul viitor. Sa speram.

Leave a Comment