Ionuț Juravle, tânărul care a crescut lângă Mănăstirea Putna, a absolvit Seminarul Teologic și a ajuns unul dintre cei mai căutați medici din Sălaj

Ionuț Juravle este medic urolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, s-a născut în Bucovina, a copilărit lângă Mănăstirea Putna, a absolvit Seminarul Teologic, dar a ales medicina pentru a putea vindeca fizic, nu doar spiritual, iar acum este unul dintre cei mai căutați medici din Sălaj.

Pe doctorul urolog Ionuț Juravle îl cunosc de câțiva ani. L-am întâlnit la o conferință de presă. Era în 2019. Ionuț avea atunci puțin peste 30 de ani și a efectuat pentru prima oară în județul Sălaj, la Spitalul Județean de Urgență Zalău, o intervenție laparoscopică 3 D pentru o afecțiune oncologică a prostatei la un pacient de aproape 70 de ani. Operația a fost un succes și a reprezentat startul pentru dezvoltarea urologiei în județ. Anii au trecut și am stat de vorbă din nou cu medicul Spitalului Județean de Urgență Zalău, pentru a-i afla povestea. Are 36 de ani, s-a născut în județul Suceava, într-o familie de oameni simpli, în comuna Straja. A urmat cursurile gimnaziale la școala din comuna natală, a crescut aproape de Mănăstirea Putna, pe care o vizita mereu împreună cu familia. Dorința bunicii și a părinților era ca Ionuț să devină preot. Într-adevăr, tânărul a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Suceava. A stat în gazdă la unchiul său și în timpul școlii l-a întâlnit pe doctorul Chiriac, medic urolog în Suceava. Este cel care i-a insuflat tânărului sucevean pasiunea pentru medicină și cel care a stat la baza deciziei viitorului medic de a renunța la teologie pentru a deveni medic. Doctorul Chiriac este și cel care l-a pregătit pe tânăr să intre la Medicină. A fost dificil, pentru că viitorul student venea dintr-o zonă unde se învăța mai multă religie, iar pentru a intra la Medicină era nevoie de multă chimie și biologie. A terminat cursurile liceale în 2006, a dat admitere și a fost admis la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. A fost o provocare, mi-a spus medicul, dar și-a dorit să facă pasul spre activitatea care îi permite să trateze oamenii fizic, nu doar spiritual. În studenție l-a întâlnit pe profesorul Coman, cel care l-a sprijinit necontenit și i-a insuflat pasiunea pentru urologie. Profesorul universitar l-a primit pe student în sala de operații, pentru a avea acces la informații, la situații medicale, totul pentru o mai bună pregătire medicală. Doctorul Coman i-a fost mentor, cel căruia, a explicat Ionuț Juravle, îi datorează totul în plan profesional. După terminarea facultății, tânărul bucovinean a promovat examenul de rezidențiat și s-a trezit în fața provocării de a-și găsi un loc de muncă. La Cluj-Napoca n-a fost posibil, nu erau posturi vacante în spitalele publice. A fost o perioadă dificilă. Așa a ajuns în Satu Mare, iar colegii săi i-au permis proaspătului medic să urmeze o perioadă care mai degrabă poate fi catalogată drept voluntariat. După luni bune, doctorul a aflat că Secția de Urologie a Spitalului Județean de Urgență din Zalău era pe cale să se închidă din cauza lipsei medicilor specialiști. S-au pensionat medicii urologi, iar secția a rămas doar cu un medic rezident. A urmat susținerea concursului pe care l-a trecut cu bine și angajarea în cea mai mare unitate spitalicească din județ.

A găsit urologia în „moarte clinică”

L-am întrebat pe medicul Spitalului Județean de Urgență Zalău de ce a ales, totuși, urologia. Mi-a explicat că este o specialitate diversă, pentru că îi oferă posibilitatea de a interveni, de a diagnostica și trata pacienți cu o sferă largă de afecțiuni, de la tumori ale prostatei și organelor din sfera genitală până la boli ale rinichilor. M-a privit și mi-a spus că doar prin pasiune poți face lucrurile nu bine, ci foarte bine și în medicină. Începând cu vara anului 2018, Ionuț Juravle a fost angajat la Spitalul Județean de Urgență Zalău. A fost un moment de bucurie, dar și de oarecare teamă. În acel moment, Secția de Urologie era în pragul desființării, instrumentele din blocul operator erau vechi, unele nu au fost folosite de ani și ani, iar altele erau rudimentare. Venind dintr-un centru universitar unde era practicată urologia de performanță, tânărul medic a apreciat că se poate face urologie de calitate și la Zalău, dar pentru asta era nevoie de aparatură modernă. Timp de șase luni s-a descurcat cum a putut pentru a îngriji bolnavii de pe secție. Dar, momentul mult așteptat a sosit. Prin implicarea conducerii unității medicale și a Consiliului Județean Sălaj, secția a fost dotată cu aparatură medicală de ultimă generație. Existând aparatură modernă, nu mai era nicio scuză pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate. S-a trecut la aplicarea și la Zalău a chirurgiei laparoscopice din sfera urologiei, iar în 2019, Ionuț Juravle a realizat prima intervenție laparoscopică 3 D pentru o afecțiune oncologică a prostatei la un pacient de aproape 70 de ani, cu transmisie în direct pentru sala de conferințe a unității medicale și cu participarea unor personalități medicale din România. S-a dorit un moment prin care urologia sălăjeană să fie promovată, spitalul să fie cunoscut în țară. Din acel moment, numărul pacienților cu afecțiuni urologice a început să crească, iar asta pentru că diagnosticarea a fost una tot mai dezvoltată și a permis creșterea numărului de pacienți consultați la Zalău. Adresabilitatea pacienților a crescut și mai mult, iar asta a permis diagnosticarea tot mai multor pacienți din Sălaj, dar și din județele învecinate. Noile proceduri utilizate permit intervenția chirurgicală asupra pacientului și externarea lui a doua sau a treia zi, pentru că procedura medicală este una minim invazivă, este o intervenție chirurgicală care presupune cea mai mică traumă posibilă pentru pacient.

Cancerul de prostată, o boală tot mai des întâlnită printre sălăjeni

Afecțiunile prostatei sunt boli cu o incidență tot mai mare printre sălăjeni. La fel și bolile de rinichi. Ionuț Juravle a mai spus că le recomandă bărbaților ca după vârsta de 45 de ani să treacă pe la medicul specialist pentru efectuarea de analize în vederea depistării sau prevenirii unor potențiale afecțiuni ale prostatei. Afecțiunile renale, respectiv pietrele la rinichi așa cum sunt ele cunoscute de publicul larg, sunt și ele tot mai prezente la sălăjeni. Potrivit doctorului urolog, în Sălaj există o apă dură, calcaroasă, o apă care poate duce la apariția acestor afecțiuni. Și factorul genetic este foarte important. Din păcate, mulți pacienți care sunt supuși intervențiilor medicale pentru extragerea sau spargerea pietrelor de la rinichi, după o anumită perioadă, organismul lor începe să le producă din nou. Ce putem face pentru a preveni această afecțiune? Să bem apă mai puțin dură, cu un conținut mai scăzut de calciu, să ne alimentăm corect și să mâncăm mai puține alimente cu un conținut mare de calciu.

O zi obișnuită

Pentru medicul urolog, o zi obișnuită este plină. La ora 7, medicul este deja în spital, urmează activitățile de pe secție, cele din blocul operator, cele din Ambulatoriul de Specialitate. Spre seară, timpul și-l dedică exclusiv familiei, celor doi copii și soției sale. Familia este cea mai mare sursă de energie pentru doctor, dar și cea mai importantă.

9 Thoughts to “Ionuț Juravle, tânărul care a crescut lângă Mănăstirea Putna, a absolvit Seminarul Teologic și a ajuns unul dintre cei mai căutați medici din Sălaj”

 1. […] Ionuț Juravle este medic urolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, s-a născut în Bucovina, a copilărit lângă Mănăstirea Putna, a absolvit Seminarul Teologic, dar a ales medicina pentru a putea vindeca fizic, nu doar spiritual, iar acum este unul dintre cei mai căutați medici din Sălaj. Pe doctorul urolog Ionuț Juravle îl cunosc de câțiva ani. L-am întâlnit la o conferință de presă. Era în 2019. Ionuț avea atunci puțin peste 30 de ani și a efectuat pentru prima oară în județul Sălaj, la Spitalul Județean de Urgență… Citeste mai mult […]

  1. Oros Otto-Nicolae

   Felicitări d-lui doctor!Sănătate și bucurii sa-i dea Dumnezeu!Nicu Oros din Cehu-Silvaniei.Cu respect Doctore!

 2. Anonim

  Felicitări doctorului Juravle! Un medic de nota 10!!

 3. Crisan

  Un profesionist, un coleg, un tata, un ginere si un vecin pe cinste !
  Sa fiti sanatos domnule doctor ca sa ne puteti trata multi ani de aici incolo !
  De astfel de medici are nevoie orasul, judetul si tara noastra.
  Bravo, bravo, bravo !

 4. Ioan

  Un Medic și un Om de excepție Toată stima sa va dea Dumnezeu sănătate d-voastră soției copiilor și părinților care v-au crescut .Întreaga echipa de la urologie medici asistente infirmiere sant de nota 10 felicitări

 5. Sălajan

  Un înger printre oameni!
  Sf. doctori fără de arginti, facatori de minuni Cosma și Damian, Chir și Ermolae, Pantelimon și Diomid… . sunt mai ușor de înțeles cunoscându-l pe inegalabilul și bunul doctor IONUȚ JURAVLE!
  Plată veșnică de la Dumnezeu și recunoștință de la noi.
  Un OM providențial pentru medicina Sălajului
  !

 6. marian zamfir

  Preoti avem destui pentru suflet,DOCTORI pentru trup mai putini!!!Multe binecuvantari d-nu doctor,si OM din toate punctele de vedere.Si acum pastrez piatra de 5cm pe care mi-ati dato pe masa de operatie:)))))))

 7. Aurel Lung

  Am fost un fericit sa–l cunosc pe d-l doctor Ionuț Juravle, care mi-a descoperit afecțiunea urologică de care sufeream cu un an în urmă și m-a operat laparoscopic. Pasiunea pentru meserie a domniei sale și deprinderile pe care le-a dobândit m-au motivat să am încredere în persoana sa. Cu o pricepere desăvârșită, m-a făcut să sufăr cât mai puțin, mi-a administrat un tratament medicamentos corespunzător, astfel că în scurt timp mi-a încetat suferința și am revenit la o viață normală. Îi mulțumesc domnului doctor pentru efortul pe care l-a depus pentru însănătoșirea mea. Îi urez să aibă o carieră lungă, plină de succese, să se bucure de sănătate și să fie fericit în mijlocul familiei sale frumoase! Cu respect. Prof. Aurel Lung

 8. Bianca

  Este un medic extraordinar cu Har dat de la bunul Dumnezeu și mâini de aur!A salvat viața mamei mele care a avut o septicemie severă din cauza unui blocaj renal. Decizia dânsului a fost vitală pentru mama mea . Pe această cale ținem să-i mulțumim D-lui Dr. Juravle pentru profesionalismul și altruismul care dă dovadă pe fiecare zi!Sunteți un OM EXCEPTIONAL !Vă mulțumim din suflet!
  Vă dorim multă sănătate Dvs, familiei și Să vă ajute bunul Dumnezeu în tot ceea ce faceți!

Leave a Comment