Instituțiile publice din Sălaj nu sunt speriate de virușii informatici

Calculatoarele instituțiilor publice sunt începând de marți mai vulnerabile la viruși, iar securitatea și confidențialitatea datelor personale ale sălăjenilor ar putea fi în pericol. Gigantul Microsoft va retrage suportul tehnic și de securitate pentru Windows XP, un sistem de operare cu o vechime de 12 ani, folosit de peste 70 la sută dintre calculatoarele instituțiilor publice. În lipsa posibilităților de reînnoire a licenței Windows XP, nici programele antivirus nu vor mai putea oferi protecţie completă. Problema de securitate cibernetică a fost semnalată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale încă de acum două luni. În 2013, Guvernul României a plătit celor de la Microsoft aproape 24 de milioane de euro, o mare parte din sumă pentru licențe XP.
Cele mai importante instituții publice ale județului sunt în curs de schimbare a sistemelor de operare XP cu Windows 7 ori 8. La nivelul Instituției Prefectului Sălaj, calculatoarele care nu suportă instalarea Windows 7 vor fi îmbunătățite. Însă, o parte din stațiile de lucru au deja caracteristicile tehnice necesare rulării acestui sistem. ”Purtăm o corespondență intensă cu Ministerul Afacerilor Interne legată de acest subiect. Calculatoarele cumpărate în ultima perioadă au sistem de operare Windows 7 sau 8, iar celelalte vor fi îmbunătățite. Acvitatea Instituției Prefectului nu va fi afectată”, ne-a declarat Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii. La Consiliul Județean Sălaj, informaticienii se bazează pe programele antivirus și susțin că activitatea instituției nu va afecta funcționarea calculatoarelor. Primăria Zalău va achiziționa anul acesta 44 de calculatoare noi, cu Windows 7, la prețul de 3.700 de lei bucata. Doar o parte din stațiile de lucru vor rămâne cu sistem de operare XP, care vor fi înlocuite pe viitor, în funcțiile de buget, spun reprezentanții municipalității.
Și primarii din mediul rural ne asigură că situația este sub control, iar securitatea calculatoarelor din primării este asigurată. La Șimișna și Almașu, edilii susțin că o parte din calculatoare au fost schimbate recent, unele cu ajutorul fondurilor europene. La primăria din Boghiș, calculatoare au licențe Windows XP, dar asta nu îi împiedică pe funcționari să-și desfășoare activitatea.

One Thought to “Instituțiile publice din Sălaj nu sunt speriate de virușii informatici”

  1. ppdd

    pentru ca nu stiu ce inseamna virusi ! sau poate ca virusii au si ei mandria lor 🙂

Leave a Comment