Începe programul „Rabla”

Ecobonusul acordat în cadrul programul „Rabla” va fi mai mare decât cel de anul trecut. Regulile privind desfăşurarea programului în acest an au fost publicate, la începutul acestei săptămâni, în Monitorul Oficial. Cei care vor să-şi caseze maşinile vechi vor primi o primă de 6.500 de lei, la care se va putea adăuga un ecobonus mai mare decât cel acordat în anul precedent. Potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Mediului, persoanele fizice vor beneficia în 2015 de mai multe tichete electronice.
Astfel, în cadrul programului „Rabla”, prima de casare va fi tot de 6.500 de lei, la fel ca în 2014, însă autorităţile au mărit considerabil ecobonusul. Dacă anul trecut acesta era de 500 de lei, în 2015 va fi de cel puţin 750 de lei şi va putea ajunge până la 2.500 de lei. Mai exact, pentru cumpărarea unui autovehicul nou, la prima de casare se va putea adăuga un ecobonus pentru fiecare dintre următoarele caracteristici: un ecobonus de 750 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou; un ecobonus de 1.500 de lei – la cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; un ecobonus de 2.500 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid.
Totodată, proprietarii pot beneficia de prima de 6.500 de lei şi de ecobonus doar dacă achiziţionează un autoturism nou în schimbul casării unei maşini uzate cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani, conform ghidului recent publicat. De asemenea, persoanele fizice vor putea ceda şi în acest an prima de casare către altcineva.
În acest an, vor fi disponibile 25.000 de tichete electronice, dintre care 20.000 pentru persoanele fizice, faţă de 17.000, câte au fost în 2014). „Bugetul pentru programul «Rabla» este de 200 de milioane lei, cu 33 la sută mai mare decât bugetul anului 2014. (…) În acelaşi timp, sperăm să putem să finanţăm 25.000 de tichete electronice, dintre care 20.000 pentru persoane fizice”, au declarat reprezentanţii Ministerului Mediului.
Producătorii, importatorii şi distribuitorii de autoturisme se pot înscrie, începând de miercuri, 1 aprilie, în programul Rabla, depunându-şi dosarele la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Depunerea dosarelor se va face în perioada 1 – 10 aprilie, urmând ca AFM să le analizeze şi să publice lista producătorilor respinşi, care pot depune contestaţii în termen de cinci zile. Ulterior, va fi publicată lista producătorilor validaţi să participe la programul din acest an, alături de lista colectorilor autorizaţi de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). Programul destinat persoanelor fizice va fi demarat imediat după finalizarea acestor proceduri.

Leave a Comment