In Salaj nu se construiesc drumuri noi

In Salaj nu se construiesc drumuri noi

Salajul este codas la construirea de drumuri. In ultimii 20 de ani, in judet nu s-au realizat portiuni noi de drumuri judetene, dar nici de drumuri nationale.

Potrivit unui studiu prezentat de Econtext, judetul Salaj se afla pe locul 28 in ierarhia judetelor cu cele mai multe drumuri nou construite. Din datele Econtext, Salajul ar fi avut 158 de kilometri de drumuri in anul 1990, iar anul trecut-231 de kilometri. In acest interval de timp s-ar fi realizat 73 de kilometri de drumuri noi in judet.

Aceeasi ierarhie situeaza pe primele trei locuri judetele: Ilfov, cu 692 de kilometri de drumuri noi; Maramures, cu 581 de kilometri realizati in 20 de ani si Suceava, cu 347 de kilometri. Ultimele trei clasate, sunt judetele: Vrancea, cu 28 de kilometri realizati in 20 de ani, Mehedinti, cu doar 6 kilometri si Caras Severin cu 58 de kilometri mai putin in 2010 fata de anul 1990.

Singurul drum nou, centura Zalaului

Administratorii de drumuri nationale si judetene din Salaj au confirmat ca in judet nu s-au realizat lungimi noi de drumuri, ci doar reabilitari si modernizari.

Mircea Crisan, directorul Sectiei de Drumuri Nationale (SDN) Salaj, a aratat ca numarul kilometrilor de drumuri nationale din Salaj nu s-a modificat in ultimii douazeci de ani, cu exceptia drumului 1T Mirsid-Moigrad, de 3,5 kilometri, care a fost preluat din administrarea comunei Mirsid. Reprezentantul administratorului de drumuri nationale a mentionat ca in anul 1977 erau 276 de kilometri de drumuri nationale pe teritoriul judetului, cifra care s-a mentinut pana la aceasta data. Inainte de 1977, in urma reclasificarii unor drumuri judetene in categoria de drumuri nationale, acestea au fost preluate de SDN. Initial, in 1977 singurele drumuri nationale din Salaj erau: DN 1F Topa-Zalau-Supur si DN 1C Capilna-Ileanda-Mesteacan. Ulterior, au fost preluate in administrare si drumurile DN1H Zalau-Rastoci, DN19B Suplac-Nusfalau, DN1G Huedin-Zimbor-Tihau (ele fiind drumuri judetene pana in anul 1977).

Pe de alta parte, directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Salaj, Mircea Ghiurco, a spus ca pe teritoriul judetului sunt 600 de kilometri de drumuri judetene. Acesta a precizat ca in cei douazeci de ani nu s-a construit niciun kilometru nou de drum judetean, ci doar s-a preluat, in acest an, in administrare de la comuna Chiesd, 3,5 kilometri pe sectorul Chiesd-limita cu judetul Satu Mare. Singurul drum nou realizat in Salaj a fost centura ocolitoare a municipiului Zalau, de aproximativ zece kilometri.

Nu ar fi exclus ca numarul mare de kilometri pe care-i au unele judete sa reprezinte reclasificari de drumuri. Multe autoritati au ales schimbarea incadrarii unor drumuri pentru a beneficia de fonduri prin programele europene destinate modernizarii infrastructurii rurale.

Alte articole

Leave a Comment