În Sălaj, infracţionalitatea scade de la un an la altul

Numărul infracţiunilor în Sălaj sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv. Dacă în cursul anului 2013 au fost sesizate peste 5.500 de infracţiuni, la finele anului ce tocmai s-a încheiat, numărul acestora a fost de 5.465, mai puţine cu 64. Astfel, cu un număr de 2.147 de infracţiuni la 100.000 de locuitori semnalate în 2014, faţă de 2.797 cât este media pe ţară, Sălajul se situează pe locul 37.

Datele au fost prezentate luni, 19 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, comisar şef Iosif Ghiurca. „Este pentru al doilea an consecutiv când sensul evoluţiei criminalităţii s-a inversat, astfel că s-a constatat o scădere a infracţionalităţii sesizate cu 64 faţă de 2013, respectiv cu 782 faţă de anul 2012. Astfel, se poate aprecia că măsurile întreprinse atât în plan organizatoric, cât şi în cel operaţional au fost eficiente şi s-a stăpânit situaţia operativă de pe raza judeţului, având în vedere menţinerea la cote scăzute a volumului criminalităţii: 2.147 la 100.000 locuitori, astfel încât ne situăm pe locul 37, media naţională fiind de 2.797”, a precizat oficialul IPJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, în anul 2014, a fost începută urmărirea penală în peste 6.800 de infracţiuni, iar din totalul infracţiunilor constatate, 1.305 sunt de natură economico-financiară, 3.199 judiciare şi 2.305 de altă natură. S-a reuşit soluţionarea a 3.375 de infracţiuni, cu 133 mai puţine faţă de anul precedent.

Peste 100 de minori delincvenţi, introduşi în baza de date

De asemenea, în perioada analizată, s-a reuşit, la fel ca şi în anii anteriori, menţinerea sub control a principalelor fapte catalogate “de mare violenţă” şi cu un impact social, fiind înregistrate 18 asemenea fapte, faţă de 29 în anul 2013. Din cele 18 cazuri investigate de poliţiştii sălăjeni, patru au fost tentative de omor, 13 au fost violuri, iar un sălăjean a căzut victimă criminalilor.
O diminuare a infracţionalităţii s-a constatat, la sfârşitul anului 2014, şi în rândul minorilor. Potrivit datelor prezentate de IPJ Sălaj, infracţiunile săvârşite de minori au fost mai puţine cu nouă faţă de anul precedent. „Acestui segment i s-a acordat o atenţie deosebită şi pentru că o mare parte din activităţile educative şi preventive desfăşurate au fost adresate minorilor, infracţionalitatea pe acest segment s-a diminuat cu nouă fapte. Astfel, în cursul anului 2014, au fost săvârşite 347 infracţiuni, faţă de 356 în 2013, pentru care au fost cercetaţi 271 minori, 76 fiind sub vârsta de 14 ani”, potrivit IPJ Sălaj. De asemenea, au fost executate numeroase acţiuni în care au fost depistaţi 91 minori fără supraveghere, faţă de 56 s-a luat măsura trimiterii la locul de domiciliu, iar 35 au fost internaţi în regim de urgenţă în Centrul de Servicii Comunitare nr. 1 Zalău sau au fost încredinţaţi familiilor. Nu mai puţin de 101 minori delincvenţi au fost introduşi în baza de date IMAGETRAK.

Al 12 -lea judeţ din ţară la combaterea criminalităţii

Sălajul se situează pe locul 12 pe ţară, ca eficienţă a combaterii, potrivit rezultatelor obţinute în lupta împotriva criminalităţii ce afectează patrimoniul. „Faptele de acest gen şi-au menţinut trendul descrescător, mai puţine cu 89 faţă de anul precedent, ceea ce reprezintă o scădere de circa 3,29 la sută, astfel că ne situăm pe locul 12 pe ţară, ca eficienţă a combaterii. Din totalul de 2.618 de fapte penale, 1.870 sunt furturi, 401 distrugeri, 169 înşelăciuni, 76 tulburări în posesie, 16 delapidări, 27 tâlhării, iar 113 alte infracţiuni”, precizează reprezentanţii Inspectoratului. Scăderi s-au înregistrat la furturile de cablu şi alte metale feroase şi neferoase, mai puţine cu 41 faţă de 2013, din buzunare, poşete, genţi, cu 16 mai puţine din şi de auto, de animale şi păsări, celelalte valori necunoscând creşteri însemnate, cu excepţia celor din locuinţe, cu 43 mai multe decât în anul precedent.

Mai multe tâlhării în 2014

La finele anului 2014, s-a constatat o creştere cu zece, în ceea ce priveşte faptele de tâlhărie, de la 17 în 2013 la 27 în 2014, 14 având loc în mediul urban şi 13 în rural. „Ca mod de operare, 12 au fost comise prin smulgerea bunurilor, 11 prin folosirea violenţei, uan prin legarea victimei. Ca loc al comiterii, nouă au fost săvârşite în locuinţele victimelor, una în scară de bloc, trei în societăţi comerciale şi şase în stradă. Au fost soluţionate 25 tâlhării, din care 17 înregistrate iniţial cu autor necunoscut, opt din anii anteriori, 18 din acestea cu identificarea făptuitorilor. De remarcat este faptul că nu au fost înregistrate tâlhării asupra factorilor poştali, transportatorilor de valori sau în unităţile bancare, însă a fost înregistrată o infracţiune de tâlhărie prin legare, urmată de moartea victimei (cu AN) care a fost soluţionată prin declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, autorii fiind identificaţi”, a menţionat sursa citată.

Trei comune sălăjene, fără supraveghere electronică

Reprezentanţii Inspectoratului au explicat faptul că agresionarea patrimoniului a fost favorizată şi de neasigurarea corespunzătoare a pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor, conform prevederilor Legii nr.333/2003, modificată, însă s-a reuşit determinarea administratorilor societăţilor comerciale şi a edililor de a opta pentru supravegherea electronică, aspect reliefat de cele 227 sisteme de securitate instalate în anul 2014, din care 43 la obiective din mediul rural. Dacă 54 de comune au reuşit să operaţionalizeze din anul 2013 sisteme video în principalele puncte de pe teritoriul administrat, dar cu precădere în centrele de comună, încă nu au realizat investiţia comunele Bobota, Cristolţ şi Sîg.

2 Thoughts to “În Sălaj, infracţionalitatea scade de la un an la altul”

  1. Anonim

    cand ti-o perit laudatorii, te lauzi singur, abureli

    1. Anonim

      nu a trecut o saptamana de la accidentul de pe Kossuth, si nici o masina de politie care trece prin zona nu vede „PIATA AUTO” de pe marginea drumului. Ei paseaza problema la primarie, cica masinile ocupa tot trotuoarul si doar o parte din carosabil, deci e problema primariei si nu a lor, ei sunt prea meseriasi sa se coboare la acel nivel

Leave a Comment