În Sălaj, doar 13 adăposturi de protecţie civilă

Peste 4.530 de adăposturi de protecție civilă există în prezent în toată ţara. În judeţul Sălaj sunt 13 astfel de adăposturi, din care zece în municipiul Zalău, unul în Şimleu Silvaniei şi două în Jibou. Situația cu privire la adăposturile de protecție civilă a fost prezentată, la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj unde s-a aprobat „Planul de măsuri privind adăposturile de protecție civilă din județul Sălaj”, dar şi „Planul de măsuri și acțiuni pentru perioada sezonului rece 2022-2023”.

Lista adăposturilor din județ

Astfel, în judeţul Sălaj cele 13 adăposturi, din cele 4.538 existente la nivel naţional, se află pe: strada Simion Bărnuţiu nr. 67 – Spitalul Judeţean Zalău, strada Unirii nr. 19 – Banca Raifeissen, strada Simion Oros nr. 3 – Activ Plazza Mall, strada Simion Oros nr. 5 – Piaţa Agroalimentară, strada 22 Decembrie 1918 nr. 9 – Centrul de Boli Rare, Piaţa Unirii nr. 13 – clădirea de birouri Complex Manager, bulevardul Mihai Viteazul nr. 85 – clădire birouri Inspectoratul Teritorial de Muncă, strada Dumbrava nr. 1 – Grădiniţa nr. 10, strada Sfânta Vineri nr. 10 B – farmacie, strada Simion Bărnuţiu nr. 23 B – cabinete medicale Biolab, strada Carpaţi nr. 5 Şimleu Silvaniei – Asistenţă Socială, strada 1 Mai nr. 8 – Judecătoria şi Parchetul Jibou şi strada 1 Decembrie 1918 nr. 6 – Banca BRD Jibou.

Semn distinctiv național pentru clădirile de protecție civilă –  triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu

Conform legislaţiei în vigoare, pentru adăpostirea populației în caz de conflict armat sau situații de urgență pot fi utilizate, pe lângă adăposturile de protecţie civilă și spații aflate la subsolul clădirilor, beciuri, tuneluri, galerii de mină, peșteri, grote etc. care pot asigura un grad de protecție utilizatorilor (acestea nu sunt incluse în sistemul național de adăpostire). De asemenea, în cadrul şedinţei s-a stabilit că proprietarii clădirilor în care se află adăposturile de protecţie civilă au obligaţia ca până în data de 30 noiembrie 2022 să marcheze pentru populaţie prezenţa acestor spaţii prin semnul distinctiv naţional al protecţiei civile, ce constă într-un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu.
În ceea ce priveşte măsurile pentru perioada sezonului rece, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a solicitat reprezentanţilor Secţiei Drumuri Naționale (SDN) Zalău şi celor ai Consiliului Judeţean Sălaj să se asigure că există suficiente utilaje şi stocuri de material antiderapant pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor naţionale, judeţene şi comunale de pe raza judeţului.
„Începând de săptămâna viitoare, alături de colegii mei subprefecţi, vom vizita toate bazele de deszăpezire ale SDN Zalău, pentru a vedea la faţa locului care este situaţia stocurilor de sare şi nisip, dar şi cea a utilajelor ce vor fi utilizate la deszăpezirea drumurilor naţionale de pe raza judeţului Sălaj”, a declarat prefectul Dari Toma.

Lista adăposturilor de protecție civilă AICI

One Thought to “În Sălaj, doar 13 adăposturi de protecţie civilă”

  1. […] Peste 4.530 de adăposturi de protecție civilă există în prezent în toată ţara. În judeţul Sălaj sunt 13 astfel de adăposturi, Citeste mai mult […]

Leave a Comment