Sălajul, pus pe harta aviației de agrement

Micul aerodrom de lângă localitatea sălăjeană Crasna este locul unde aterizează și decolează aproape săptămânal avioane ușoare și ultraușoare din țară și străinătate, aparate pilotate de oameni pasionați, dornici să descopere frumusețile Sălajului.

Sunt aproape două decenii de când sălăjeanul Alexandru Vizaknai, un cunoscut instructor auto, și-a amenajat în apropiere de localitatea Crasna propriul aerodrom. Anii au trecut, Alexandru a construit lângă aerodrom chiar și un mic hangar în care sunt adăpostite aparatele sale de zbor. A ales să zboare în motodeltaplan, un aparat simplu și sigur. Mi-a spus că este aparatul pe care îl poate duce la sol și fără motor, doar prin planare. Am ajuns de nenumărate ori la aerodromul de lângă Crasna. Ultima oară, zilele trecute, pe aerodrom tocmai ce aterizaseră două avioane mici, de agrement. Alexandru Vizaknai m-a poftit la o cafea și la o poveste despre avioane și povești la înălțime. „Fiind o toamnă frumoasă, am mulți prieteni, toți pasionat de zboruri sportive și de agrement, iar unii vin și aterizează aici, stau la o cafea, povestim, descoperim Sălajul de la înălțime”, povestește Alexandru Vizaknai. Povestea sălăjeanului este însoțită de zgomotul unui mic avion ce tocmai a aterizat. Pilot este Dinu Boieru, un maramureșean îndrăgostit de zbor, de aparate de zbor. Bărbatul, trecut de prima tinerețe, este vioi, energic, glumeț, gata să împărtășească din pasiunea sa pentru zbor. Voiam o fotografie cu el, s-a așezat pe aripa avionului și gata, s-a rezolvat!

„Când timpul e frumos, e păcat să stăm jos”

Dinu e pasionat de zboruri de agrement, îndrăgește avioanele, viața la înălțime. „Când timpul e frumos, e păcat să stăm jos. De la înălțime vezi foarte bine culorile toamnei, vezi culorile Sălajului și vin aici, la Crasna, de foarte mulți ani. Vin aici de aproape 20 de ani, Sandu Vizaknai este bunul meu prieten. Aparatul pe care îl vedeți aici este un Evektor Eurostar făcut de cehi, un avion foarte bun pentru școală, pentru acrobații, pentru relaxare. Iubesc acest avion, iar timpul este prea scurt pentru a vă povesti cum a apărut pasiunea pentru zboruri în viața mea”, mi-a spus bărbatul.

Copilul, vitele și păsările cerului

Dinu pare emoționat. Și-a amintit ceva. Copil fiind cu vitele la păscut, păsările cerului l-au fascinat, i-au atras atenția. Așa a ajuns să iubească zborul, cerul. S-a întrebat mai tot timpul cum reușesc păsările să se înalțe, să stea la înălțime, să se apropie de nori. Anii au trecut, bărbatul a devenit solist-instrumentist, iar zborul l-a liniștit, a devenit pasiunea vieții sale. Cântă și zboară. Dinu îmi spune că totul este o artă, arta de a duce un trai frumos. „Zborul înseamnă viață pentru mine. Când nu voi mai putea zbura, viața mea va fi altfel”, a încheiat Dinu Boieru. Alexandru Vizaknai e și el emoționat. Le-am mulțumit și mi-am văzut de drum. Le-am urat să aibă parte de cer senin, de bucurie la înălțime, de aterizări line, frumoase.

One Thought to “Sălajul, pus pe harta aviației de agrement”

  1. […] Micul aerodrom de lângă localitatea sălăjeană Crasna este locul unde aterizează și decolează aproape săptămânal avioane ușoare și ultraușoare din țară și străinătate, aparate pilotate de oameni pasionați, dornici să descopere frumusețile Sălajului. Sunt aproape două decenii de când sălăjeanul Alexandru Vizaknai, un cunoscut instructor auto, și-a amenajat în apropiere de localitatea Crasna propriul aerodrom. Anii au trecut, Alexandru a construit lângă aerodrom chiar și un mic hangar în care sunt adăpostite aparatele sale de zbor. A ales să zboare în motodeltaplan, un aparat simplu și sigur. Mi-a spus că… Citeste mai mult […]

Leave a Comment