În Creaca și Românași, testări gratuite Babeş-Papanicolau sau HPV pentru femei

Femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani din comunele Creaca şi Românaşi pot beneficia de testare gratuită Babeş-Papanicolau sau HPV, pentru prevenirea și combaterea cancerului de col uterin.

În această perioadă reprezentanţii Institutului Oncologic „prof. dr. Ioan Chiricuţă Cluj-Napoca”, în parteneriat cu Direcţia de Sănătătate Publică Sălaj, organizează în mediul rural o astfel de campanie pentru reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalitaţii specifice prin cancer de col uterin. În cursul zilei de joi, 14 iulie, echipa de testare va fi prezentă, în intervalul orar 10-18, în comuna Creaca, la Centrul de Informare Turistică, iar vineri – 15 iulie, în intervalul orar 9-17, activitatea de testare se va desfășura în comuna Românași, la Centrul de Informare Turistică. Potrivit organizatorilor testul Babeș-Papanicolau se realizează pentru categoria de vârstă 24-29 de ani sau HPV pentru categoria de vârstă 30-64 de ani.

Testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul de col uterin în fază incipientă. Cancerul de col uterin se dezvoltă în acea parte de uter care se deschide în vagin și apare mai frecvent la femeile active sexual, în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul Papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală. Virusul este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin: fumatul, naşterile multiple – peste trei copii născuţi, anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV, dar şi tratamentul cu chimioterapie.

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni. HPV-ul transmis sexual este cea mai comună infecție virală a tractului reproductiv. Aproape toți indivizii activi sexual vor fi infectați cu HPV într-un anume moment al vieții sau pot fi infectați în mod repetat după ce prima infecție se va fi remis. Majoritatea infecțiilor HPV se rezolvă spontan înainte de a produce simptome. Totuși anumite subtipuri sunt mai agresive și pot conduce la leziuni precanceroase. Screeningul prin testul Babeș-Papanicolau făcut o dată anual poate detecta din timp aceste modificări celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, în general, la vindecarea completă.

Ce presupune screeningul?

Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) și pentru screeningul cancerului de col uterin. Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobișnuit, întrucât în mod normal celulele din cervix suferă în permanență modificări. Circa 5-10 la sută dintre femeile care fac anual un test Babeș-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin. Multe teste Babeș-Papanicolau anormale sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi infecția cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infecție, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infecția cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventă cauză este infecția cu HPV. Modificările naturale ale celulelor din colul uterin apărute la menopauză pot și ele să dea un test Babeș-Papanicolau anormal (cum este în cazul vaginitei atrofice). În general, modificările celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecția s-a vindecat. Sunt și cazuri când modificările celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babeş-Papanicolau anormal și care nu sunt tratate, pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase. Când rezultatul testului Babeș-Papanicolau indică modificări, este necesară o nouă evaluare pentru a ne asigura că modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Opțiunile de tratament diferă în funcție de gradul modificărilor celulare.

Unde se pot face testări în județ

Medicul epidemiolog Ligia Marincaș, directorul DSP Sălaj, a precizat că în județul Sălaj recoltările pentru test HPV și Babeș-Papanicolau gratuit se realizează pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani, în cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin. Acestea se pot efectua în următoarele unități sanitare: Spitalul Județean Zalău, la cabinetele de Obstetrică Ginecologie (2) și la Cabinetul de Planificare  Familială – strada Simion Bărnuțiu nr. 67, de luni până vineri în intervalul orar 7-15, programări la 0260-602217, 0747/196251 sau 0758094912; la Spitalul Orășenesc Jibou, Cabinet Obstetrică Ginecologie, strada Libertății 28, de luni până vineri în intervalul orar 7-14, programări la 0759/652290 sau 0260/644 348; la Spitalul Șimleu SilvanieiCabinet Obstetrică Ginecologie, strada George Coșbuc nr. 29, de luni până vineri în intervalul 8-14, programări la 0741/ 632386 sau 0260/ 679 056 – interior 102 și la Nord Medline SRL din Zalău, strada Dumbrava nr. 43, D19,1-2, telefon 0722-465480.

 foto cu caracter informativ

One Thought to “În Creaca și Românași, testări gratuite Babeş-Papanicolau sau HPV pentru femei”

  1. […] Femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani din comunele Creaca şi Românaşi pot beneficia de testare gratuită Babeş-Papanicolau sau HPV Citeste mai mult […]

Leave a Comment