Heliportul SMURD de la Jibou va fi funcțional în acest an

Lucrările la heliportul de la Jibou, care va deservi cu elicopterul SMURD, din judeţul Sălaj, Regiunea de Nord-Vest, ar putea deveni funcţional din acest an, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat. Potrivit acestuia, „baza unde va fi amplasat elicopterul SMURD este aproape gata, a făcut-o Consiliul Judeţean Sălaj. Există elicopterul SMURD de rezervă pentru pornire, să vedem cu colegii de la aviaţie, pe partea de piloţi, de pregătire. Eu sper ca în cel mai scurt timp, în cursul acestui an, să reuşim să pornim baza”.
Raed Arafat a luat parte, vineri, la festivităţile ocazionate de „Înmânarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu al judeţului Cluj” şi „Aniversarea a 80 de ani de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj”.
Elicopterul a fost repartizat regiunii de Nord-Vest printr-o hotărâre de guvern în 2014. Executivul a adoptat în şedinţa de guvern transmiterea, fără plată, a două elicoptere din administrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea Inspectoratului General de Aviaţie.
Construcţia Heliportului este realizată pe un teren situat pe strada Odorheiului, din Jibou, aflată în incinta subunităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj.
Contractul ce vizează execuţia lucrărilor pentru acest obiectiv de investiţii a fost semnat cu societatea Arcada Con SRL, antreprenor al cărei ofertă a fost desemnată câştigătoare în urma licitaţiei publice organizate de CJ Sălaj. Contractul are o valoare totală de aproape 1,1 milioane de lei (fără TVA) şi este finanţat din bugetul judeţean.
Elicopterul de terapie intensivă care va staţiona la Jibou va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Coordonarea medicală va fi asigurată de Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, unde vor ajunge cea mai mare parte a cazurilor care necesită intervenţia aparatului de zbor.

Alte articole

Leave a Comment