Guvernul a aprobat stema oraşului Şimleu Silvaniei

Şimleuanii se pot mândri, în sfârşit, cu o stemă a oraşului. Hotărârea privind aprobarea stemei a fost adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din cursul acestei săptămâni. După cum a explicat Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, stema simbolizează tradiţiile istorice ale zonei, dar şi relaţiile economice şi social-culturale locale. Astfel, stema oraşului Şimleu se compune dintr-un scut triunghiular cu margini rotunjite, tăiat de un brâu de argint, despicat şi tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, în cartierul 1, pe fond albastru se află un stejar cu coroana naturală (verde) şi trunchi de argint. În partea superioară, în cartierul 2, pe fond roşu, se află un ciorchine de strugure de aur cu frunză verde naturală. În vârful scutului, pe fond albastru, se află o cetate de argint, cu două turnuri; în dreapta turnul este terminat cu un fronton în acoladă şi are două ferestre suprapuse şi boltite şi o intrare în arc frânt, iar în stânga turnul se termină cu patru metereze şi are doar o fereastră boltită. De asemenea, între cele două turnuri se află corpul central al cetăţii cu patru metereze şi două ferestre boltite, care încadrează o cruce latină roşie. Întreaga construcţie este din zidărie întreţesută, la bază cu lespezile mai mari.

Semnificaţia elementelor însumate ale stemei

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Şimleu Silvaniei, brâul undat reprezintă râul Crasna, care străbate localitatea; stejarul dezrădăcinat este elementul specific al zonei care exprimă, codificat, bogăţia silvică a zonei; strugurii – una dintre bogăţiile naturale cele mai cunoscute ale zonei unde se face renumita şampanie Silvania. De asemenea, cetatea de argint este legată de tradiţia istorică ce a însoţit în decursul timpului cetatea dacică, ale cărei vestigii se găsesc pe teritoriul oraşului şi pe dealul Măgura, precum şi Cetatea feudală Bathory, aflată în centrul oraşului. Crucea este legată de tradiţia religioasă ce a însoţit în decursul timpului oraşul Şimleu Silvaniei şi reflectă rolul vieţii spirituale în comunitatea orăşenească, iar coroana mulară de argint, cu trei turnuri crenelate, semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Alte articole

4 Thoughts to “Guvernul a aprobat stema oraşului Şimleu Silvaniei”

 1. sebastian.com

  Casa lui Țurcaș,parcul central și blocul de locuinte în care își desfășoară activitatea Raiffeisen Bank ,trebuiau puse acolo.Restul sunt simboluri nesemnificative pentru Șimleu.

 2. Anonim

  Sebastian,stai jos,4.Oricum nu te duce capul decat la bale .

 3. Anonim

  Ce ai cu bietul Sebastian?E frustrat si el un pic..poate a vrut sa isi vada si el chipul pe stema..

 4. Adi

  Apropo…fara suparare, da cetatea Bathory nu face parte din istoria orasului, mi se pare ca mostenirea istorica a comunitatii maghiare a fost cam pusa la o parte cand s-a facut stema asta. Apropo, sunt roman, nu maghiar…ca sa nu vina unii cu idei.

Leave a Comment