Guvernul a aprobat modificări la Programul „Noua casă”

Guvernul a aprobat modificări la Programul „Noua casă”. Astfel, beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor. Ministerul Finanţelor anunţă că plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise în anul 2022 este de 1,5 miliarde lei, informează news.ro.

Guvernul a adoptat, miercuri, HG pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă”

„Actul normativ introduce o modificare potrivit cărora beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor conform normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toata durata finanţării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei. Această prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, a transmis GUvernul.

La rândul său, MInisterul de Finanţe a precizat că Programul „Noua casă” va avea garanţii de 1,5 miliarde de lei în anul 2022

„Ministerul Finanţelor a alocat un plafon de garanţii de 1,5 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit art.1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Noua casă”. Totodată, beneficiarii vor depune către finanţatori o cerere de finanţare, însoţită de promisiunea bilaterală de vânzare a locuinţei. După depunerea cererii, finanţatorul va formula o promisiune unilaterală de creditare în condiţiile împărţirii proporţionale a riscurilor şi pierderilor cu statul, sub rezerva obţinerii unei promisiuni de garantare”, a precizat Ministerul de Finanţe.

Programul „Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

„Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Potrivit ministerului. Programul „Noua Casă” este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul căruia au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 şi până la sfârşitul lunii decembrie a anului 2021. Pe parcursul anului 2021, statul a acordat 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 miliarde lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment