Garda de Mediu Sălaj: 800 de controale și amenzi de peste 440.000 de lei

Garda Națională de Mediu  prin structura teritorială Comisariatul Județean Sălaj a efectuat, pe parcursul anului trecut, aproximativ 800 de inspecții și controale, pe raza județului Sălaj. Dintre acestea, peste 400 de inspecții au fost planificate, iar 391 planificate. 88 de controale au fost efectuate în urma sesizărilor, 43 au fost controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 17 controale de identificare a unor obiective noi. Tot în cursul anului 2019, inspectorii din cadrul instituției s-au autosesizat în 19 cazuri, au efectuat 132 de controale dispuse Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu pe diferite tematici, 50 de controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare. Inspectorii Comisariatului Județean de Mediu Sălaj au efectuat, de asemenea, 42 de controale împreună cu alte autorități, în urma protocoalelor stabilite în acest sens cu alte instituții la nivel județean.

Deșeuri aruncate necorespunzător și evacuări de ape uzate

Inspectorii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu au descoperit, cu ocazia controalelor și inspecțiilor în teren, mai multe nereguli, dar și fapte grave, care pun în pericol sănătatea publică și mediul înconjurător. Astfel, principalele neconformități depistate au fost lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nedepunerea declarației la Administrația Fondului de Mediu, nerespectarea regimului deșeurilor, evacuări de ape uzate în emisar, gestionarea necorespunzătoare a anvelopelor uzate, a uleiurilor uzate și a vehiculelor scoase din uz precum și alte abateri. Au fost aplicate 62 de amenzi în valoare totală de 443.900 de lei. Totodată, pentru funcționarea fără autorizații de mediu, au fost aplicate patru sancțiuni complementare, respectiv suspendarea activității până la obținerea actelor de reglementare. Menționăm că în comunicatul adresat redacției Magazin Sălăjean, nu sunt precizate numele (denumirile) persoanelor fizice/juridice depistate în neregulă și/sau sancționate.

Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control care poate lua măsuri de sancţionare, de suspendare, respectiv de sistare a activităţii, ca urmare a poluării şi deteriorării mediului său pentru nerespectarea condiţiilor impuse prin actele de reglementare. Instituția este responsabilă de asigurarea controlului implementării profesioniste, uniforme şi integrate a politicii Guvernului de aplicare a legislaţiei naţionale armonizate cu cea comunitară, în domeniul protecţiei mediului. Garda de Mediu are atribuţii privind aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementarilor prevăzute în legile specifice din domeniile controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

 

Foto: Magazin Sălăjean

 

Alte articole

3 Thoughts to “Garda de Mediu Sălaj: 800 de controale și amenzi de peste 440.000 de lei”

  1. Anonim

    ar trebui sa vina în criseni la nr 410 sa dea niste amenzi

  2. Anonim

    nu stiu unde ati fost dar in ortelec si la capatul sau geme de gunoaie transportate si asezate pe vale poate va maii si autosesizati

  3. Anonim

    Drumul dintre Criseni si Hereclean e ticsit de moloz , plastice aruncate direct in gropile din drum , pana si brazi ramasi de la craciun nevanduti au fost aruncati de unii nesimtiti . Nu se autosesizeaza nimeni ?

Leave a Comment