Funcția de care ai nevoie în cuptorul tău electric

Electrocasnicele din bucătărie trebuie să ne ajute și atunci când acestea termină de preparat mâncarea preferată. Nu degeaba reclamele detergenților de vase arată membrii familiei încercând să evite spălarea lor. În ceea ce privește spălarea electrocasnicelor în sine, treburile sunt mai complicate. Vestea bună e că nu trebuie să fie neapărat și pentru tine.

Pentru multă lume, la alegerea unui aragaz de calitate, primează și calitățile și funcțiile cuptorului. În ultima vreme, tot mai multă lume merge pe combinația aragaz cu cuptor electric, indiferent că plita e pe gaz sau tot pe curent. Dacă și tu ești unul dintre acești oameni, ține cont de următoarele sfaturi atunci când îți alegi aragazul. O friptură la cuptor sau o pâine proaspătă făcută în casă sună bine, nu? Un cuptor electric este mai ușor de folosit și oferă rezultate mai bune decât cuptorul pe gaz. Nu la fel de clare sunt lucrurile atunci când vorbim de plită, însă.

Caracteristicile unui cuptor electric sunt legate de capacitatea acestuia și de numărul de funcții. Capacitatea, sau volumul, cuptorului poate fi de la 30 la 70 de litri, iar cele mai importante funcții sunt programarea automată pentru gătit (pentru prăjituri, aluaturi etc.), grill-ul, rotisorul, convecția aerului fierbinte (ajută la distribuția optimă a căldurii în interior), programele eco (speciale pentru un consum minim de energie), autocurățarea (cuptorul se curăță singur, cu o apăsare de buton) etc. Grill-ul, rotisorul și funcția de convecție sunt esențiale, pentru că ajută la gătirea corectă și uniformă a diferitelor feluri de mâncare.

Odată ce ai stabilit bugetul pe care dorești să îl investești, ai mai multe variante: există aragazuri cu cuptor electric dublu, ce oferă posibilitatea de coacere a mai multor feluri de mâncare în același timp. Dacă crezi că această funcție îți este utilă, optează pentru un asemenea model, dacă nu, ia-ți un aragaz ieftin cu cuptor electric convențional, pentru că vei cheltui mai puțin.

Dacă suma care îți stă la dispoziție pentru aragazul tău cu cuptor electric este un pic mai mare, ar trebui să optezi neapărat pentru un cuptor cu funcție de curățare automată. În loc să pierzi timp și efort în frecarea cuptorului pe interior, acesta poate avea un sistem de curățare catalitică, pirolitică sau cu aburi. Sistemul de curățare catalitică este un sistem prin care cuptorul electric conține niște plăci groase din email care atrag grăsimea și murdăria și o descompun. Problema este că aceste plăci trebuie înlocuite o dată la câteva luni, lucru care înseamnă o cheltuială în plus. Totuși, este cel mai elegant sistem de curățare pentru că nu trebuie să faci absolut nimic, iar cuptorul va rămâne curat mereu.

Curățarea pirolitică presupune încingerea cuptorului la o temperatură de 500 grade Celsius, astfel încât depunerile de alimente se transformă pur și simplu în cenușă pentru a le putea apoi curăța mult mai ușor cu o simplă lavetă umedă.

Curățarea automată cu aburi a apărut destul de recent la cuptoare și presupune, după cum probabil ghicești, activarea unui program special de curățare prin care apa introdusă într-un compartiment special se transformă în aburi și curăță astfel pereții cuptorului. Bineînțeles, toată murdăria se va aduna tot într-un spațiu dedicat de unde o vei putea absorbi/curăța cu o cârpă sau lavetă.

 

Leave a Comment