Fostul secretar al Zalăului ajunge din nou în fața magistraților de la Tribunalul Maramureș

Fostul secretar al municipiului Zalău, Stelian Potroviță, trimis anul trecut în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție, ar putea afla dacă judecata propriu-zisă în această cauză poate începe, la Tribunalul Maramureș, mai exact dacă judecătorii vor constata legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 3 aprilie 2020. Pronunțarea a fost amânată în ședința din 20 ianuarie, urmând ca astăzi, instanța din județul vecin să dea o soluție cu privire la începerea procesului. Dosarul a ajuns la Tribunalul Maramureș după abținerea judecătorului din cadrul instanței sălăjene. La primul termen de judecată a fost admisă cererea de abţinere a judecătorului Marian Dorina Elena, în final fiind desemnat Tribunalul Maramureș pentru soluționarea dosarului. Primul termen de judecată în acest dosar a fost în 16 iunie 2020. Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Potroviță Stelian, la data faptei secretar al municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Onaca Dorinel Crinel, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol și Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu și o altă persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, că în cursul anului 2011, Potroviță Stelian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în contextul atribuirii către o persoană, reprezentată de inculpatul – persoană fizică, a unei suprafețe de teren intravilan de 6.100 mp ce aparținea Statului Român și care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Locale. La momentul respectiv, în localitatea Zalău, existau alte suprafețe de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului. În demersul său, fostul secretar al municipiului Zalău ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-ar fi pus la dispoziție mai multe înscrisuri (documentația topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie. Ministerul Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză și solicită: în principal restituirea bunului în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii; în subsidiar, dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.

Prin infracțiunea săvârșită ar fi fost cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adaugă lipsa de folosință a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019, respectiv 444.080 lei). În cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești. Stelian Potroviță a fost secretarul municipiului Zalău din anul 1992 până când s-a pensionat, în iunie 2018. Facem precizarea că în această etapă, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, drept garantat prin Constituție ce are efecte până la rămânerea definitivă a unei sentințe.

Foto © Magazin Sălăjean

One Thought to “Fostul secretar al Zalăului ajunge din nou în fața magistraților de la Tribunalul Maramureș”

  1. Anonim

    La Maramures au ”gasit” multa intelegere toti Psd-istii(vezi istoricul)
    Stati relax.
    Manevre se fac si acum in Primarie la fond funciar si urbanism, numai ca multi oameni sunt prea batrani ca sa isi caute dreptatea.

Leave a Comment