Fostul edil din Dragu contestă în instanţă ordinul de încetare a mandatului

Fostul primar din Dragu, Claudiu Lazăr, contestă în instanţă ordinul de încetare a mandatului său emis de prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, ca urmare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese, potrivit raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, rămas definitiv prin decizia pronunţată în 28 mai de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sălaj, pe rolul instanţei de contencios administrativ au fost înregistrate, luni, 13 iulie, două acţiuni formulate de Lazăr împotriva ordinului: una de anulare a actului administrativ şi una de suspendare a executării acestuia.
Ordinul privind încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Dragu a fost emis de către prefectul judeţului la începutul acestei luni, mai exact în 2 iulie, fiindu-i înmânat a doua zi fostului edil şi putând fi atacat în termen de zece zile de la comunicare, în baza legii 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată.
La acea vreme, Lazăr a declarat că nu va contesta ordinul emis de prefect. “Am primit ordinul azi- dimineaţă (n.r- vineri, 3 iulie) şi nu îl voi contesta. Este foarte clar, am greşit şi nu sunt mai presus de lege”, a punctat scurt Claudiu Lazăr. Cu toate acestea, se pare că fostul edil s-a răzgândit şi încadrându-se în cele zece zile a atacat în instanţă documentul emis de Instituţia Prefectului Sălaj. Până la închiderea ediţiei, Claudiu Lazăr nu a putut fi contactat pentru a formula un punct de vedere.
Reamintim că în luna octombrie a anului 2013, inspectorii de integritate l-au găsit în conflict de interese de natură administrativă şi penală pe Claudiu Iuliu Lazăr, primar în Dragu, pentru că şi-a angajat mama în funcţia de consilier personal. Demersul acestuia din urmă de a contesta în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost respins însă de către magistraţii clujeni.
Potrivit inspectorilor ANI, Lazăr “a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Dragu, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie”.
În acest fel, edilul a încălcat dispoziţiile articolului 76. alin. 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitatea funcţiei, care produce un folos material, pentru sine, pentru soţul său”.
Primarul din Dragu ne-a declarat la acea vreme că va merge până în pânzele albe pentru a-şi dovedi nevinovăţia: “Voi face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că mă consider nevinovat. Când am angajat-o pe mama pe funcţia de consilier personal, am primit avizul Prefecturii. Cum este posibil ca acum demersul meu să fie considerat ilegal? În ce ţară trăim?”. Acesta susţinea că la mijloc nu a fost vorba despre foloase materiale, că mama sa a fost angajată prin contract de muncă şi că postul pe care aceasta l-a ocupat doar trei luni nu este unul de funcţionar public, aşa cum susţin inspectorii de integritate. “Am optat pentru mama pentru acest post, mizând pe experienţa ei îndelungată în administraţia publică locală (n. red.: Rodica Lazăr a fost primar în Dragu timp de două mandate)”, a mai spus Claudiu Lazăr, adăugând că responsabilă pentru situaţia creată este viceprimarul Ioana Boca, pe care o acuză că a făcut reclamaţie la ANI.
Cu toate acestea, în 28 mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de către primarul comunei Dragu.

Declarat incompatibil de ANI
În acelaşi an, după doar o lună, respectiv în noiembrie 2013, Claudiu Lazăr, intră pentru a doua oară în vizorul ANI. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, edilul “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 mai – 20 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj (începând cu data de 18 iunie 2013)”.
Inspectorii Agenţiei susţineau că Lazăr “nu a respectat dispoziţiile art. 94, alin (1), lit. a) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una din următoarele situaţii: este numit sau ales într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă, cu excepţiile prevăzute la art. 34”, dispoziţiile art. 95, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora “Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii: pentru participare la campania electorală”, dispoziţiile art. 97, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă: pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales; până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”, precum şi dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar este incompatibilă cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia”.
Lazăr a susţinut, la momentul respectiv, că nu s-a aflat niciun moment în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a candidat la Primăria comunei Dragu a renunţat la statutul de funcţionar public. Edilul ne-a mai declarat că va contesta şi acest al doilea raport al ANI. “Am atacat în instanţă primul raport şi la fel voi procesa şi cu acesta”. De altfel, în luna februarie a anului 2014, magistraţii clujeni au admis acţiunea formulată de către primar în contradictoriu cu Agenţia de Integritate şi au anulat raportul de evaluare întocmit de instituţie în noiembrie 2013, în care se susţine că Lazăr “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 mai-20 iunie 2013, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj (începând cu data de 18 iunie 2013)”.

Leave a Comment