Facilităţi fiscale pentru zălăuanii cu venituri mici

Zălăuanii cu venituri familiale lunare mai mici decât salariul minim pe economie vor beneficia anul viitor de anumite facilităţi fiscale. Este vorba despre reducerea cu până la 50 la sută din impozitul datorat la bugetul local pentru imobilele şi terenurile aflate în proprietatea acestora. De asemenea, persoanele încadrate în gardul I de invaliditate vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri şi teren.

Potrivit unui proiect de hotărâre afişat pe site-ul Primăriei Municipiului Zalău, în anul 2014, nu doar cetăţenii care îşi plătesc integral impozitul pe locuinţă pot beneficia de reducere, ci şi cei care au un venit mic, sub salariul minim pe economie. Astfel, persoanele singure, care au un venit mai mic decât leafa minimă, vor beneficia de o reducere cu zece la sută a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent acestuia. De asemenea, pentru familiile alcătuite din două persoane reducerea va fi de 20 la sută pe clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent acesteia, iar pentru familiile formate din trei persoane, reducerea va fi de 30 la sută. De reducere cu 40 la sută la plata impozitului vor putea beneficia şi familiile alcătuite din patru persoane, iar familiile cu mai mult de patru persoane vor beneficia de o reducere de 50 la sută. Facilităţile, reducerea cu 50 la sută a impozitului, se acordă şi familiilor care au întreţinere copii cu invaliditate de gradul I sau II, respectiv handicap grav sau accentuat, dar şi familiilor în care cel puţin unul dintre soţi este încadrat în gardul I sau II de invaliditate. Reducerea în totalitate de la plata impozitului pe clădiri, locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acesteia, se acordă tuturor persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate.
Cetăţenii care vor să beneficieze de aceste facilităţi fiscale acordate în 2014 trebuie să ştie că pentru a-şi justifica situaţia financiară au nevoie de un dosar care să cuprindă: dovada veniturilor prin adeverinţă de salarizare, cupon de pensie, ajutor de şomaj, ajutor social sau adeverinţă de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice că nu este privatizat, o declaraţie pe proprie răspundere privind veniturile realizate pe familie, componenţa familiei şi actele de identitate. Scutirea se va acorda şi în baza unei anchete sociale realizată de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială.
Potrivit unor informaţii furnizate de biroul de presă a Primăriei Municipiului Zalău, în evidenţele Serviciului Impozite şi Taxe Locale sunt înregistraţi cu facilităţi fiscale 185 de refugiaţi, nouă deţinuţi politici, şapte beneficiari cu venituri mici, cinci revoluţionari, nou[ facilităţi pentru situaţii de calamităţi naturale şi 18 localtari dintr-un imobil reabilitat termic.
În ceea ce priveşte bonificaţia, reducerea de cinci la sută, pentru cei care şi-au achitat integral impozitul aferent anului 2013, la nivel de municipiul au fost 12.915 persoane fizice şi 502 de persoane juridice.

Alte articole

Leave a Comment