Evidenta online a salariatilor va fi un lucru banal?

Evidenta online a salariatilor va fi un lucru banal?

Miscarile de personal si evidenta salariatilor, potrivit ultimelor modificari legislative ale Codului Muncii, nu ar trebui sa-i sperie pe angajatori sau pe cei care opereaza cu astfel de date. Renuntarea la cartile de munca, demers care aduce un plus de corectitudine in inregistrarea tuturor informatiilor legate de activitatile prestate de persoana in cauza, este si acum privita cu suspiciune si neincredere de salariati, dar si de unii angajatori. Poate unii dintre acestia din urma, doar din cauza stangaciei in lucrul cu calculatorul, internetul si bazele de date online.

Spre a veni in folosul celor care tin evidentele angajatilor, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Salaj au initiat organizarea de cursuri de specializare pentru lucrul cu bazele de date ale personalului. In urma acestora, se acorda diplome recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. CCI Salaj a fost recent autorizata ca formator pentru inspectori de resurse umane.

La aceste cursuri, care vor demara in cea de-a doua parte a lunii august, pot participa salariati specializati in orice domeniu, nu ca inspectori de personal. Timp de 30 de ore se vor dezbate aspecte legate strict de lucrul cu salariatii, intocmirea unui stat de plata, despre cum se vireaza salariul, cum se tin evidentele salariatilor online in baza de date a Ministerului Muncii si se va face practica direct la baza de date. Accesul la baza de date (singura care va face dovada vechimii si castigurilor salariatului) se va face cu parola, nu cu certificat si autentificare. Vrem sa ne asiguram ca cei care furnizeaza datele pentru aceasta baza au notiuni elementare, stiind ca nu pentru toate firmele se justifica sa fie platit un inspector de personal. Prin aceste cursuri cei care vor lucra in domeniu vor dobandi specializarea si abilitatile necesare, a precizat Florian Ignat, directorul general al CCI Salaj.

Lectorii cursului vor fi specialisti din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj (care va clarifica aspecte legislative in domeniul resurselor umane), finantisti (care-i vor instrui pe cursanti in ce priveste calcularea si transmiterea obligatiilor catre stat), precum si inspectori de la ITM care vor oferi lamuriri asupra modului de operare cu baza de date online.

Alte articole

Leave a Comment