Europa de langa Valea Mitii: (2) Cine raspunde de calitatea apei potabile?

Au trecut 19 ani. Pe timpul junioratului comunist ni se furniza apa cu biberonul in sistem de 2×2, de doua ori, cate doua ore pe zi. Dupa Revolutie am trecut de la juniori la seniori si ni s-a promis APA. Apa de calitate, bineinteles. Oamenii politici, edilii, specialistii s-au implicat, au promis si au luptat eroic… Cat despre apa, tot aia ne curge la robinet, mai multa, intr-adevar, dar cu mult mai scumpa decat acum 19 ani. Si pentru ca totul se plateste, ma intreb retoric cine va plati pentru lenta noastra imbolnavire? La urma urmei, cine raspunde de CALITATEA APEI?

Daca reclami faptul ca apa furnizata este murdara si pute a canal, cei de la un dispecerat sau altul se vor arata total socati, de parca acest lucru s-ar intampla pentru prima oara. Dupa 30-60 de minute (timp in care apa se va mai limpezi oarecum din cauza faptului ca toti consumatorii au tinut robinetele deschise si au trimis-o la canal), la reclamant se va prezenta un delegat care va preleva o mostra de apa. Prelevarea se va face profesional intr-un flacon sterilizat, dupa ce apa a fost lasata sa mai curga in prealabil vreo 5-10 minute (sa se mai limpezeasca, ce dracu…). Din analiza acesteia va rezulta ca este foarte buna(!) si ca se incadreaza in limitele legale. Uraaa! Ce vor zice concetatenii nostri care ne conduc, institutiile, agentiile, directiile, oamenii de bine, alesii si numitii neamului? Vor zice ca apa are ceva lipsuri, dar in ansamblu….este oarecum… pe alocuri… dar…

Avand in vedere faptul ca suntem cu totii beneficiarii acestei minunate ape, haideti sa le adresam alesilor si numitilor nostri cateva intrebari, odata cu urarile noastre de bine si de succes in campaniile electorale ce vor urma. Nu va fi bine pentru cei care nu isi vor asuma responsabilitatea. In relatia cu cei care ar trebui sa ne apere interesele, noi cetatenii nu mai suntem dispusi sa simulam un nou orgasm electoral. Asadar, in virtutea nepotrivirii de caracter care ne compromite mariajul, acum, in pragul inevitabilului divort care se prefigureaza, ii intrebam:

1. Cine RASPUNDE de calitatea apei? Cat de des se verifica calitatea apei? Ce ati facut pentru sprijinirea, verificarea sau, dupa caz, sanctionarea institutiilor sau persoanelor responsabile? CE ATI PROMIS si CE ATI FACUT (Dvs., institutia sau, dupa caz, partidul din care faceti parte) in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii apei?

2. UNDE si CUM pot reclama cetatenii calitatea apei? Conform carei proceduri? CINE si CUM ne despagubeste in cazul in care ne imbolnavim sau ni se defecteaza aparatele electrocasnice, centralele de apartament etc. din cauza apei necorespunzatoare?

3. Ce parere au medicii despre calitatea apei si efectele acesteia asupra SANATATII oamenilor? Unde ne incadram din punct de vedere statistic?

5. Va asumati RESPON-SABILITATEA efectelor unor posibile epidemii, boli, distrugeri de bunuri, cauzate de proasta calitate a apei? Cine ar trebui sa raspunda in asemenea situatii?

Stimati ocupanti vremelnici ai scaunelor puterii, fiti atenti, deoarece RASPUNDETI! Asumati-va respon-sabilitatile ce va revin, implicati-va, gasiti solutii! Nu fiti indiferenti! Viata omului se incheie daca ramane indiferent fata de lucrurile care conteaza. Iata, au mai trecut 19 ani. A mai trecut un minut… Un minut in care un copil, un varstnic, un bolnav si alte zeci de mii de oameni AU BAUT APA.

Bine zicea baciu Vasile a Miti din Valea Mitii:

Leave a Comment