Este oficial: Garajele din „Porolissum” dispar, cele din „Păcii” mai aşteaptă

 

Şedinţa de Consiliu Local desfăşurată luni la sediul Primăriei, s-a lăsat, conform tradiţiei, şi de această dată cu un mic tam-tam. Sosită la ora începerii şedinţei, cu nervii setaţi corespunzător, o parte a proprietarilor de garaje din cartierul zălăuan „Păcii” a participat la discutarea punctului sensibil de pe ordinea de zi, respectiv problema vestitelor garaje din cartier.

Până să apuce însă primul proprietar să spună ceva, numeroasa asistenţă a fost informată că proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi, până la lămurirea completă şi competentă a situaţiei din zonă respectiv calmarea spiritelor inflamate şi ajungerea la un acord firesc, de bun-simţ, între locatari şi municipalitate. Dacă tot veniseră oamenii până acolo şi cu greu şi-au găsit un loc în sala de şedinţe, fireşte că a avut loc şi o discuţie, aprinsă pe alocuri, pe această temă. Pe de o parte, Primarul Căpîlnaşiu, pe bună dreptate, a explicat celor prezenţi de ce se impun aceste lucrări în zonă. „Lucrările pe care dorim să le facem, vin exact din dorinţele exprimate de-a lungul timpului, de dumneavoastră. S-a reclamat de nenumărate ori sistemul de colectare a apelor pluviale, extrem de deficitar şi degradat în ultimii ani. S-a pus problema spaţiilor verzi, a situaţiei străzilor neasfaltate. A aspectului urât al cartierului cauzat şi de aceste construcţii. Spuneţi de multe ori că în acest cartier nu se face nimic; iată că atunci când dorim să facem, vă opuneţi. Pe de altă parte, multe intervenţii, cum ar fi cele la reţeaua de canalizare şi cea electrică, nu au putut fi efectuate datorită faptului că exact pe unele puncte sunt amplasate aceste garaje. Nu în ultimul rând aspectul, care lasă mult de dorit, limitarea locurilor de parcare deci imposibilitatea celorlalţi locatari care nu au un garaj, să poată avea un loc de parcare aşa cum ar fi normal să fie”, a spus primarul zălăuan. Oamenii au ripostat pe rând, spunând că pentru aceste proprietăţi, chiar dacă nu au o estetică de invidiat, au muncit mult şi plătesc an de an impozite Primăriei. Unii au venit chiar cu propunerea ca Primăria să impună un anumit standard estetic şi să controleze periodic dacă aceste garaje sunt folosite exclusiv în scopul pentru care au fost ridicate, şi nu în alte scopuri. „De ce trebuie să suportăm cu toţii consecinţele ce decurg din faptele altora, care nu înţeleg că un garaj trebuie folosit pentru a parca maşina în el şi nu pentru a-l transforma în ateliere sau altceva, cum au facut unii”, a spus un alt locuitor al cartierului Păcii, proprietarul unui garaj pe care nu vrea să-l piardă. Au fost reclamate totodată multe spargeri de autoturisme în zonă, dar şi de locuinţe. Oamenii au motivat că dacă acum cât au maşinile în garaje, situaţia infracţională este totuşi alarmantă pe acest segment, ce se va întâmpla atunci când, spun ei, toate autoturismele vor fi la „vedere”. „ E singurul lucru pe care îl mai am, a spus un bătrân. Nevasta mi-a murit de inimă rea, pentru că am pierdut rând pe rând tot ce aveam. De când cu problema cu dărâmatul ăsta, am căpătat stres şi diabet” s-a plâns omul.

Municipalitatea a anunţat în final că o comisie a fost deja formată, aceasta urmând să constate în zilele următoare care este situaţia reală, le locurile respective. Câte garaje prezintă un impediment real pentru modernizarea spaţiului respectiv, câte încalcă normele de folosinţă, şi ce construcţii sunt amplasate, practic, pe reţelele de curent electric sau canalizare. După ce această comisie va pune concluziile, va avea loc o nouă întâlnire cu proprietarii şi în urma rezultatelor, proiectul de hotărâre va fi supus din nou la vot.

Cetăţenii aleg: ori modernizare, ori rămânerea la aspectul de „ghetou”

Cert este că Primăria, indiferent în ce sens ar acţiona, nu va putea mulţumi niciodată pe toată lumea. Din partea cetăţenilor, unii ar renunţa la garaje, mai ales la cele care nu arată deloc bine, şi ar ţine cont de faptul că prin locul pe care au amplasată construcţia se pot face două sau chiar trei locuri de parcare de care să beneficieze şi alţi cetăţeni. Alţii ar dori ca această măsură fie luată pentru a scăpa acest cartier de aspectul de ghetou, de şerpăria, cum au denumit-o chiar ei, care se găseşte în zonele din spatele multor garaje. Alţii însă nu vor sub nicio formă să renunţe fapt pentru care sunt decişi să lupte până la capăt. Consilierul Adrian Margin a intervenit şi a dat de gândit, în cele din urmă, proprietarilor din Păcii. „Dacă nu doriţi un cartier modern, nicio problemă, banii vor merge către Simion Bărnuţiu sau Brădet. Oamenii abia aşteaptă. Nimeni nu-şi doreşte să dărâme ceva de dragul de a strica sau a distruge. Proiectul este făcut pentru dumneavoastră, locuitorii acestui cartier, banii vor fi cheltuiţi pentru dumneavoastră, pentru calitatea vieţii voastre şi a copiilor care cresc în acest cartier.”

22 de garaje din Porolissum vor dispărea

O cu totul altă situaţie se găseşte în cartierul Porolissum. Aici, un număr de 22 de garaje vor fi dărâmate, hotărârea fiind aprobată de consilierii locali, cu patru abţineri, venite din tabăra PSD. Situaţia acestui cartier, pe porţiunea stradală dinspre şcoala Porolissum înspre Tudor Vladimirescu, a făcut ca această hotărâre să obţină voturile consilierilor, fiind vorba de necesitatea stringentă a construirii unui trotuar pentru copiii care se deplasează spre sau dinspre şcoală. Inexistenţa unui trotuar, care va putea fi construit cu condiţia ca aceste 22 de garaje să dispară, pune în pericol siguranţa şi viaţa copiilor care sunt nevoiţi să se deplaseze direct pe strada circulată de autovehicule.

23 Thoughts to “Este oficial: Garajele din „Porolissum” dispar, cele din „Păcii” mai aşteaptă”

 1. m

  Multumim celor care au participat la sedinta si au sustinut interesele proprietarilor !

 2. xyz

  Nu garajele strica aspectul zonei , ci zugraveala de pe blocurile vechi de 40-50 ani. Aleile se pot asfalta si fara demolarea garajelor . Cel mai „funny” suna promisiunea celor 600 mp spatiu verde , adica o oaza de vreo 20/30 m 🙂

 3. abc

  Poate vor sa plaseze vreun sens giratoriu in care sa se dea cu trotineta puradeii pe care cu generozitate i-a plasat Primaria in cartier !

 4. Anonim

  Felicitari locuitori ai cartierului Pacii!

  xyz – sunt de acord cu tine, oaza de 20×30 m e hilara dar la fel de hilara e toata actiunea primariei. Vrea sa demoleze 159 de garaje pentru o investitie de 800.000 de lei. Bunurile stricate au o valoare mult mai mare decat investitia in sine.

  abc – apreciez enorm umorul tau. Chiar vizualizez imaginea cu puradeii. Cine vrea sa modernizeze Pacii, sa vina in cartier sa vada probblemele reale, anume cele pe care le spui tu, abc.

  Domnule Margin, va doresc succes in demersul dvs – umpletii pe cei din Simion Barnutiu si Bradet de puradei, stricati-le garaje si faceti-le un spatiu verde cat un teren de tenis. SUCCES!

 5. Anonim

  Domnilor ziaristi, va rog respectuos sa faceti un reportaj cu cartierul Pacii dupa ce va plimbati prin el, atat ziua cat si noaptea. Pentru a simti pulsul zonei, va rog sa faceti plimarea pe jos. Plimbarea poate continua pana la autogara, pe T Vladimirescu unde sunt barurile si prin spatele garsonierelor sau a dispensarului. Poate si o mica vizita la valea care curge in spatele blocului Dalia si autogara. Dupa aceasta vizita, daca stomacul e tare, rog vizitati blocurile T din Pacii, precum si cele ale primariei de pe Aleea Nazuintei. Rog fotografiati si blocul T si fecalele din zona! Dupa plimbare, va rog sa scrieti ce v-a deranjat cel mai mult si daca garajele intra in TOP 10 lucruri negative vazute. Astept cu maxim interes o abordare profesionista a celor ce vorbesc de la birou despre modernizarea cartierului Pacii.

 6. Candidel

  Garajeje nu au ce cauta in peisajul urban. Parca locuim in Africa. Asta , oricat de mult tinem fiecare sa ne protejam masina ! Iar consilierii ar trebui sa se gandeasca daca orasul nu este schimonosit de miile de garaje de toate felurile si nu sa se gandeasca daca vor fi alesi la urmatoarele alegeri !

 7. denzel

  Degeaba toto dati vina pe puradei si mizerie. Cum va asterneti asa dormiti! Nu primaria e de vina pentru mizeria de acolo si pentru ca oamenii nu sunt civilizati. Garajele arata ca in filmele cu ghetouri. Unde sa se faca mai multe spatii verzi daca cei de acolo se opun oricarui inceput? Vreti sa traiti asa, nu aveti decat. Nimeni nu e obligat sa va stranga mizeria de sub balcoane! Se pot face multebacolo insa toate au un inceput. Omul sfinteste locul si ceea ce se fave trebuie primit si pastrat. Altfel, nimeni nu e mai vinovat decat cei care stau acolo.

 8. La urma urmei, daca chiar se vrea

  Pentru o lucrare de interes public orice proprietar poate fi expropriat (Legea nr.33/1994), cu o justa si prealabila despagubire.
  Decizia se poate lua in urma unui „referendum local”, iar despagubirea estimata pe baza unor criterii tip deviz de lucrari (materiale, manopera) la valoarea actualizata (conform normativelor de evaluare).
  Pentru asta e nevoie, insa, de „sange-n instalatie”, nu „de apa minerala”…
  Teama mi-e ca acest Consiulu Local al Sovaielnicilor vorbeste mult si face putin.

 9. Anonim

  cum vorbiti fara sa stiti , nu exista nicio canalizare sub garaje, si va rog sa va informati inainte de a publica ceva , si va rog sa luati masuri sa veniti la fata locului !!

 10. q

  Principala problema a cartierului Pacii sunt romii. Pe langa zgomotul facut, acestia mai sunt agresivi si violenti. Vorba celui ce a postat anterior, NU MAI POT TRECE printre ei. De multe ori joaca fotbal pe strada si nu te lasa sa treci pana nu isi termina faza. Ce sa mai zic de jocul de fotbal printre masini! Alarma masinii rosii a Dir de Paza a CJ suna cred ca de 20 de ori intr-o noapte!

 11. q

  Avand in vedere ca in cartierul Pacii exista deja blocurile T locuite de rromi, oare mai era necesar sa populeze si blocurile sociale de pe Aleea Nazuintei?!

 12. q

  Nu e posibil sa ai doua scari de bloc in care sa adapostesti sute de oameni! E inuman si pentru locuitorii blocului, si pentru vecinii acestora. Pentru contribuabil e mai frustrant fiindca el plateste impozit pentru ca primaria sa le aduca langa locuinta tot inconfortul specific vecinatatii cu rromii.

 13. Anonim

  Urmaresc cu interes stirile de acasa. De ce e nevoie de atata scadal?! De ce nu se apreciza in primul rand omul care munceste si plateste?! Am invatat si eu atat – cand e vorba de o schimbare – stati, ascultati oamenii si vedeti ce vor. Daca ii intelegeti si faceti dupa cum zic ei, nu sunt probleme.

 14. Anonim

  urmatiriti stirile ztv! la sedinta consiliului local s-a amintit de simion barnutiu si bredat.

 15. Anonim

  Oare urmam noi?

 16. Anonim

  domul in cioc a vb clar de demolari

 17. tig

  urmariti ztv, acolo domnu in cioc zice clar de BRATDET si SIMION BARNUTIU. Amu, cum vreti voi… DE Pacii nu o zis neme nimica! NUMA TIGANI!

  1. Anonim

   se redirectioneaza fondurile catre alte cartiere (bradet etc) daca cei din Pacii refuza banii de modernizare. nu s a facut referire la altceva.

 18. Anonim

  Salut! de BRADET SI SIMION BARNUTIU imi pare rau.! E consilierul aceka cu fata de p…, PAR PESTE CAP SI musteata?
  L-ati scapat ca ati vrut…
  No, ce facem la zalau? Aveti un raspuns acordat? Lasam deoprate uzicuta primarului…

 19. 1

  DECI ramana la voi MUSTEATA si agresinea

 20. 1

  E o zis astia? Demoleaza Simion Barnutiu si Bradet???? N U au curaj!!! TRe sange si ei au apa minerala :)=====

  1. Anonim

   Nu s a spus asta.

 21. 1

  ia-l cu dame…, rime….versuri

Leave a Comment