Elevilor sălăjeni li se bagă pe gât cornuri necomestibile

Programul guvernamental “Laptele şi cornul”se derulează cu probleme în multe din unităţile şcolare din judeţ. Inspectorul şcoalar adjunct Szabo Ştefan, care este şi consilier judeţean din partea UDMR, a tras un semnal de alarmă pe marginea subiectului în şedinţa de Consiliu Judeţean de ieri. Szabo, care răspunde de monitorizarea programului, a precizat că este bombardat, în fiecare zi, cu reclamaţii din partea reprezentanţilor şcolilor şi grădiniţelor din judeţ. “Beneficiarii sunt revoltaţi. Este penibil să fiu sunat zilnic şi să mi se aducă la cunoştinţă diversele nereguli în ceea ce priveşte derularea contractelor cu firmele care furnizează produsele de panificaţie în şcoli şi grădiniţe”, a menţionat adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, solicitând autorităţilor judeţene să se implice în rezolvarea problemelor. În caz contrar, Szabo a anunţat că nu se va mai ocupa de monitorizarea programului.

Recentralizarea-i buba

În opinia sa, toate aceste reclamaţii au apărut ca urmare a modificării legislaţiei, care a recentralizat la nivelul judeţului programul guvernamental. Mai exact, din acest an, legea obligă consiliile judeţene să organizeze licitaţii pentru desemnarea firmelor furnizoare de lapte şi corn. Anul trecut, când această sarcină a revenit primăriilor, Szabo susţine că nu a primit nicio sesizare.

Potrivit sursei citate, la Băbeni, cornurile se livrează doar din 15 octombrie, dar nu zilnic. La Bocşa, furnizorul Simultan Food 2011 SRL a înştiinţat conducerea şcolii că va aduce cornuri doar de două ori pe săptămână, replicându-le impertinent să depună contestaţie dacă nu le convine această variantă. Nici la Camăr, furnizorul Zad Tiara SRL Arad nu livrează produsele de panificaţie în fiecare zi. Aceeaşi firmă este subiectul unei reclamaţii venite din partea şcolii din Sărmăşag, unde cornul distribuit elevilor este necomestibil, foarte tare, deşi este în termenul de garanţie. La Carastelec, cornurile ajung de două ori pe săptămână, iar pentru ziua de luni, copiii primesc biscuiţi. În plus, marfa ajunge cu puţin timp înainte de ora 12, când copiii de la ciclul primar pleacă acasă. O altă problemă a fost semnalată de către şcoala din Plopiş, unde cornul nu a mai fost distribuit din 24 octombrie, în timp ce la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou, furnizorul Farkas Trans SRL Turda a decis să livreze într-un singur transport cantitatea necesară pe două zile.

CJ Sălaj nu are soluţii

Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a declarat că instituţia pe care o conduce va face presiuni asupra furnizorilor, în speranţa că îi va determina pe aceştia să-şi respecte obligaţiile prevăzute în contract. “Nu am certitudinea că aceste presiuni vor avea rezultatul scontat”, a mai spus acesta, adăugând că nu înţelege de ce s-a decis recentralizarea programului. “În anii trecuţi, cornul a fost aproape exclusiv livrat de societăţi din judeţ. Recentralizarea a permis şi firmelor din alte judeţe ale ţării să participe la licitaţii. Astfel s-a ajuns ca un agent economic cu care am reziliat cândva contractul şi apoi am ajuns să ne judecăm să câştige o nouă licitaţie, după ce şi-a schimbat denumirea”, a declarat oficialul judeţului. Potrivit declaraţiilor sale, întreruperea contractului cu vreunul dintre furnizorii reclamaţi ar avea repercusiuni, întrucât organirea unei noi licitaţii ar dura, timp în care copiii ar fi privaţi de produsele alimentare.

Licitaţii încurcate de contestaţii

Consiliul Judeţean Sălaj a demarat în iunie 2012 procedurile de licitaţie publică pentru “Laptele şi cornul”. Contestaţiile apărute au făcut ca până la începutul acestui an şcolar, contractele să nu fie încheiate. Ca urmare, administraţia judeţului a demarat în paralel procedurile de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi s-au încheiat contracte pentru şase din cele opt zone în care a fost împărţit Sălajul, cu termen de 40 de zile, astfel încât să li se furnizeze copiilor lapte şi corn din prima zi de şcoală.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Sălaj, ulterior, instituţia a încheiat contracte de furnizare a produselor de panificaţie şi a celor lactate prin licitaţie electrinică. Firmele cu care s-au semnat contractele sunt: SC Ziad Tiara SRL Arad (în zona 1, cu comunele Zalău, Hereclean, Crişeni, Mirşid, zona 2 – Sărmăşag, Bocşa, Şamşud, Bobota, Chieşd, Carastelec, Măierişte, zona 3 – Şimleu Silvaniei, Nuşfalău, Marca, Ip, Camăr, Plopiş, Sâg, Boghiş, Halmăşd şi Valcău de Jos şi zona 4, cu comunele Crasna, Pericei, Vârşolţ, Meseşenii de Jos, Horoatu Crasnei, Bănişor, Cizer, zona 5 – Sânmihaiu Almaşului, Treznea, Buciumi, Românaşi, Agrij, Hida, Dragu, Zimbor, Cuzăplac, Almaş, Fildu de Jos), SC Farkas Trans SRL Turda (zona 6 – Cehu Silvaniei, Sălăţig, Benesat, Dobrin şi zona 7 – Jibou, Someş Odorhei, Năpradea, Surduc, Creaca, Bălaj, Cristolţ, Gîrbou) şi SC Buciumana SRL Buciumi, Maramureş (zona 8 – Ileanda, Băbeni, Letca, Lozna, Gâlgău, Rus, Şimişna, Zalha şi Poiana Blenchii). Valoarea totală estimată a acestor contracte depăşeşte uşor 905.000 lei (fără TVA).

În anul şcolar 2012-2013, aproape 26.500 de preşcolari din învăţământul sălăjean de stat şi privat, elevi ai claselor I-VIII, dar şi elevi din clasa pregătitoare, trebuie să primească zilnic, în pauza mare, laptele şi cornul asigurate ca gustare din bugetul de stat.

Andreea Vilcovschi

6 Thoughts to “Elevilor sălăjeni li se bagă pe gât cornuri necomestibile”

  1. sportiv Z

    super tare bani aruncati de-a boulea sa vedeti cat se arunca nu foloseste la nimic acest ajutor

  2. Anonim

    la Sarmasag nu sant bune cornurile pentru ca nu le duce Europanu care are chioscuri la scoli de ce nu o licitat mai jos ca ceilalti daca vrea sa duca cornu nu sa oblige parinti care lucreaza la Europan si au copii la scoala sa faca reclamatii iar directoru de la Bocsa nu o primit spaga mai bine si-ar rezolva dosarele de pe rol ca oricum mai are cu fals in acte si deturnari de fonduri si sa mu mai faca reclamatii

  3. Anonim

    depinde de unde vine comentariul,eu sunt cadru didactic si va spun sincer ca sunt copii care se bucura de acest lapte @corn,iar cand nu primim sunt dezamagiti,trebuie facut ceva cu distribuirea acestora

  4. Anonim

    fraero de ce nu te documentezi nu simultanu duce corn

  5. Anonim

    80 % mananca cornu si laptele ce facem cu ei. Mai trebuie lucrat la distributie

  6. Anonim

    Pai la spaga luata cum sa le mai spui ca nu sunt bune?

Leave a Comment