Doua salarii minime pe economie

* De la 1 ianuarie a.c., salariul minim brut negociat prin contractul colectiv de munca unic la nivel national este de 440 lei, iar salariul minim brut pe tara garantat in plata, conform HG 1825/2006, este de 390 lei * In opinia Danielei Biris, directorul ITM Salaj, trebuie aplicat salariul de 440 lei, deoarece Codul Muncii prevede ca nu se pot aplica clauze inferioare

Salariul de baza minim brut negociat prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, pentru anii 2007-2010, este , pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, de 440 lei, adica 2,59 lei pe ora, a informat Inspectia Muncii, printr-un comunicat de presa. Prevederile referitoare la salariul de baza minim brut negociat din contractul colectiv de munca unic la nivel national, se aplica tuturor salariatilor ale caror salarii sunt stabilite prin negociere. In acord cu dispozitiile legii privind contractul colectiv de munca, contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii. Partile pot conveni ca data aplicarii clauzelor negociate sa fie ulterioara zilei de inregistrare a contractului. In cazul contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in data de 29 decembrie 2006, partenerii sociali au convenit ca data a aplicarii contractului colectiv de munca data de 1 ianuarie 2007, se mai arata in comunicatul mentionat.

Dar, sa facem si noi precizarea ca, in Romania, ca si anul trecut, vor exista din nou doua salarii minime obligatorii prin lege – cel amintit mai sus si salariul minim brut pe tara garantat in plata, conform HG 1825/2006, de 390 lei. Daniela Biris, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, ne-a declarat ca, in opinia sa, trebuie aplicat salariul de 440 RON, deoarece exista o prevedere in Codul Muncii, conform careia nu se pot aplica clauze inferioare. Noi recomandam aplicarea salariului minim de 440 RON, a conchis Daniela Biris.

Leave a Comment