Doar sase cutii de lapte praf, in loc de sapte, pentru sugarii din Salaj

Doar sase cutii de lapte praf, in loc de sapte, pentru sugarii din Salaj Cu toate ca lucrurile stau mai bine decat anul trecut in ceea ce priveste distributia de lapte praf gratuit, bebelusii salajenilor primesc fiecare cate sase cutii in fiecare luna, in loc de sapte, respectiv noua, cate ar fi firesc, potrivit legislatiei in vigoare. Asta din cauza ca Directia de Sanatate Publica Salaj incearca sa imparta cantitatea de surogat matern achizitionata in aceasta vara astfel incat sa ajunga pana la finalul anului.

Purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, a asigurat ca numarul de cutii nu va fi redus, astfel ca parintii vor putea conta si in lunile urmatoare pe cate sase cutii de lapte praf gratuite.

La nivel de judet, cantitatea de surogat matern necesara lunar pentru aproximativ 500 de sugari a fost achizitionata, la inceputul lunii iunie, cu suma de 200.000 de lei primiti in acest sens de la Ministerul Sanatatii.

Cele 9.200 de kilograme de lapte praf cumparate la vremea respectiva au permis reluarea distributiei cutiilor, dupa ce, timp de doua luni, judetul s-a confruntat cu o criza de lapte praf gratuit. Mai exact, sugarii din Salaj nu au primit deloc lapte praf gratuit in luna mai, iar in luna aprilie au beneficiat de cutiile respective doar cazurile de urgenta, din cauza ca Ministerul Sanatatii nu a alocat la timp fondurile pentru programele de sanatate.

Pe langa stocurile de lapte praf, au fost epuizate in judet si cele de vigantol si fier. In luna mai, singurii bani pe care i-a primit DSP Salaj de la centru, au fost cei pentru salariile angajatilor. Tot din cauza lipsei fondurilor, DSP Salaj a distribuit, in lunile martie si aprilie, doar cate patru cutii fiecarui bebelus, in loc de sapte cat este normal, dar si acestea s-au acordat doar cazurilor deosebite.

Salajul s-a confruntat cu o criza de lapte praf si in 2008, si atunci DSP Salaj fiind nevoita sa reduca ratiile la patru-cinci cutii, pentru a se descurca. In functie de starea de sanatate si de prescriptiile medicului, sugarii au dreptul, potrivit legislatiei in vigoare, la sapte, respectiv noua cutii de lapte praf.

Leave a Comment